Проф. Атанас Тасев: Борисов вложи в "Балкански поток" геополитически смисъл

Този малък участък от 11 км е изключително важен за България. Първо ние слагаме край на сагата "Турски поток 2" - дали ще мине през нас или не. Слагаме началото на "Балкански поток", проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, по БНТ.

По думите му премиерът Бойко Борисов е вложил в Балкански поток "геополитически смисъл".

"Това е потокът, който ни обединява, защото нещото, което не беше и показано, този Балкански поток вече е признат и от Сърбия, и от Унгария, и от руската страна, което е най-важно", каза Тасев.

Експертът подчерта, че с тази 11-километрова отсечка и готовността на 140 км по сухопътната част и морската част на "Турски поток 2" каквото и да се случи в отношенията Русия-Украйна, от 1-ви януари ще получим необходимите ни количества газ, които са около 3,5 млрд. на годишна база.

"Другото, което е важно, ние обръщаме потока на газа от север на юг, от юг - на север, т.е. ние увеличаваме ролята на южния газов коридор", допълни Проф. Атанас Тасев.

Той отбеляза като най-важно това, че оставаме на газовата карта на Европа. По думите му приходната част от транзита само по Балканския газопровод ще бъде по-голяма отколкото прихода по Трансбалканския газопровод на годишна база.

Коментари

Задължително поле