Проф. Владимир Чуков: Военна ескалация е малко вероятна

Днешните въздушни удари на западните съюзници срещу химически военни цели в Сирия са по-скоро предупреждение. Военна ескалация е малко вероятна, прогнозира арабистът професор Владимир Чуков по БНТ. Според него ответният удар ще е политически и предстои ожесточен сблъсък на дипломатическата арена по законността и основанията за операцията.

Подборът на целите, начинът на провеждане на операцията, малкият брой изстреляни ракети без нито една жертва са ясен знак, че става въпрос за предупреждение, изтъква професор Чуков. Той сравни днешните събития с американските удари в Шейрат преди една година, умножени по две. За промяна баланса на силите в Сирия Пентагонът трябва да увеличи контингента си от 2 хиляди на 20 хиляди души, сценарий изключван от президента Тръмп, посочи професор Чуков. Според него военна ескалация на кризата към момента е малко вероятна.

"Шефът на Генералния щаб на американските сили е много ясен, че това което е било зададено първоначално, е било изпълнено. Оттук насетне политическите лидери са тези, които ще решат. Моето лично усещане е, че всичко ще спре дотук", посочи Владимир Чуков.

След като не изчакаха днешното идване в Източна Гута на екип на Организацията за забрана на химическото оръжие, съюзниците вероятно ще се позоват на доклад на Световната здравна организация, който излезе преди две седмици, прогнозира професорът. На база проби от кръв и урина на 500 души в него се заключава, че е бил използван хлор и вероятно зарин. Ето защо може да се очаква разгорещен дипломатически и политически дебат.

"Оттук насетне идват големите дебати дали този удар е законен, имало ли е химическа атака в Гута и мисля, че много работа ще имат експертите, помощниците на представителите на Великите сили в Съвета за сигурност. Ответен удар ще има политически, ще има дипломатически, то си личи. Военен няма как да стане. Няма нито една руска мишена, нито една руска ПВО-система не е била задействана", каза арабистът.

Като при случая Скрипал и сега в сирийската криза всяка от страните мобилизира своите потенциални съюзници, за да покаже мускули на дипломатическото и политическото поприще, посочи професор Чуков.

Коментари

Задължително поле