Проф. Владимир Чуков: Едва ли протестите ще могат да сменят режима в Иран

Снимка: Архив

В Техеран и други градове демонстранти отново изразиха недоволството си от това, че в продължение на няколко дни иранските власти отричаха да са свалили украинския самолет, а после признаха, че той е бил ударен от ракета погрешка. Според арабистът проф. Владимир Чуков едва ли обаче протестиращите ще сменят режима в Иран.

"Това е големият въпрос: ще може ли енергията да бъде толкова голяма, че да помете управляващите. С днешна дата това трудно може да стане заради потушаването на недоволството. Там има една система за потушаване на недоволство без каквито и да било отстъпки и компромиси", категоричен беше арабистът по БНТ.

Той каза още, че му е трудно да прогнозира докъде ще продължи ескалацията на напрежението. "Ако досега напрежението беше извън границите на Иран, сега вече пренасянето на това напрежение е вътре в самия Иран", допълни професорът.

Професор Чуков коментира и слуховете за оставка на иранския президент Хасан Рохани:

"Може и да има нещо подобно. През февруари миналата година Зариф си подаде оставката и вследствие на действие на Касем Солеймани - просто Солеймани хвана под мишница Башар Асад и го закара в Техеран без да пита никой от светската власт. Сега може би се получава нещо подобно. Но тъй като Рохани все пак е президент, това би имало голям ефект не само навън, но и вътре. Може и да се е случило, но това няма да има потвърждение, както и не беше казана причината за оставката на Зариф миналата година. Все пак оставката е отказана.

Според него вече се наблюдава и ще продължава да намалява активността на иранските проксита извън техните национални граници. Първо защото нямат пари, второ - защото Иран ще затъне в собствени проблеми. "Наближават парламентарните избори, догодина са много важните президентски избори. Кандидатът на Али Хаменей си отиде, това беше Касем Солеймани, всички тези медийни инжекции му бяха направени, за да заеме този пост", коментира още Чуков.

Коментари

Задължително поле