Проф. Владимир Чуков: „Хизбула” няма как да бъде изкоренена от Ливан

„Хизбула” е държава в държавата - Ливан, която е международно призната

„Хизбула” няма как да бъде изкоренена от Ливан. Това каза за БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

"Идеята на Израел беше „Хамас” да бъде изкоренен тотално, тъй като превзе ивицата Газа и направи незаконно правителство, докато „Хизбула” е държава в държавата - Ливан, която е международно призната. „Хизбула” е организация, създадена от Иран и затова е много по-приближена отколкото „Хамас”. Долината на границата между Ливан и Сирия е създадена от ПКК - кюрдите - тоест "Хизбула" и ПКК имат едно и също родно място. 90-те години надделя по-лекият вариант и Хизбула се превърна в партия, която реално управлява. Естеството на ливанското общество им дава възможност дори представители на другите конфесии - сунити, хриситяни, да бъдат командвани от Хизбула, защото техните избиратели са от Хизбула”, каза още проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков заяви още, че Иран е давал на „Хизбула” бюджет от около 800 млн. долара годишно - повече от военния бюджет на ливанската армия.

"Няма как да ги хвърлят в канавката и да се откажат от тях, но в един момент има едно неприпокриване на интересите между центъра - държавата майка, и отделните проксита".

Владимир Чуков коментира още, че Техеран няма никакъв интерес да се намесва в изборите в САЩ, защото е в техен интерес демократите да запазят властта: "Барак Обама подписа яденото споразумение с тях. Джо Байдън беше човекът, който не сключи сделка с Иран да прекратят техните нападения в Персийския залив, а те да не им преведат едни замразени авоари".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България