Проф. Генчо Начев: Парите в бюджета за здраве са добре, важно е да се разходват ефективно

Проф. Генчо Начев

Медицината е на добро ниво у нас, но здравеопазването не е на особено добро ниво, статистиките в Европа го показват. Повечето пари в бюджета за здраве са добре, важно е да се разходват ефективно, коментира директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев пред БНТ. Той отбеляза и някои положителни неща в проектобюджета като коментира, че има предложение вече да не се плаща най-ниската цена за лекарства.

"Въвежда се разходна ефективност, което значи съотношение между цена и ефект върху заболяването.Това ще се преценява от рандомизирани студия в света и Европа. Това не значи, че ще се плаща най-ниската цена за лекарства, а касата ще плаща за това лекарства, за което има доказателства, че има ефект на фона на цената си.", обясни проф. Начев.

Той коментира и увеличените пари за лекарства при онкозаболяванията. За пръв път най-голямото перо е за лекарства за онкологично лечение, ще се заплащат само тези лекарствени средства за онкология, които се дозират автоматично, за смесване на ръка няма да се заплаща, защото робот няма как да сбърка, каза проф. Начев.

Има намерение да се въведе индикатор за оценката за качеството на лечебната дейност в болниците и доболничната помощ, което е важно, каза още директорът на болница "Света Екатерина".

Няма ли контрол на качеството, каквито и пари да влязат в здравеопазването, те ще изтекат, добави и той.

Проф. Начев коментира и белодробните трансплантации: "Работи се и по сключване на договор със специалисти, за да се извършват белодробни трансплантации у нас, отделно се работи в посока наши лекари да се обучават в чужбина на тези нелеки операции", отбеляза той.

Коментари

Задължително поле