Проф. Георги Манолов: Кризата ще промени остарели представи за образованието

Президентът на ВУСИ е убеден, че с дистанционното обучение в България сме показали, че не отстъпваме по нищо на „марковите“ университети на Запад

Кризата с коронавируса ще промени остарели представи за образованието, каза пред „Труд“ президентът на Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) проф. Георги Манолов. Той смята, че нашата система не само е била готова, но и сравнително бързо се е преустроила на онлайн режим на обучение, което е позволило да не прекъсват учебната година. Известният политолог е убеден, че това е така, „защото повечето висши училища имат защитени и акредитирани проекти за дистанционно обучение, което за сетен път доказва, че те по нищо не отстъпват в качествено отношение на т.нар. „маркови университети“ в западните държави“. Той посочи, че най-важното е, че в този труден момент са успели да съхранят учебния процес и да запазят неговото качество.

Ето цялото интервю, което проф. Георги Манолов даде за „Труд“:

- Проф. Манолов, България вече два месеца е в извънредно положение, заради COVID-19. Навременни и адекватни ли бяха мерките на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб?

- Категорично да! България е една от малкото страни, които без никакво суетене, чудене и изчакване предприе адекватни превантивни мерки против тоталното нашествие на „невидимия враг“.

- Отговорихте на призива за дарителска кампания, която да подпомогне закупуването на необходимата апаратура и предпазни средства за българските лекари и медицински сестри и дарихте 10 000 лв. Защо го направихте?

- Не е необходимо да си професор, за да реагираш по този начин, защото забележете, тук става дума за живота, а не само за здравето на хората. Поради това, ние още в началото на кризата без никакво колебание дарихме тази скромна сума за прекрасния български медицински персонал, за разлика от много други структури във висшето образование, които продължават да умуват какви решения трябва да взимат академичните ръководства!

- Противоепидемичните мерки наложиха затваряне на сградите на университетите. Беше ли готова системата на висшето образование за подобна мярка?

- Смятам, че нашата система не само беше готова, но и сравнително бързо се преустрои на онлайн режим на обучение, който ни позволи да не прекъсваме учебната година. Така е, защото повечето висши училища имат защитени и акредитирани проекти за дистанционно обучение, което за сетен път доказва, че те по нищо не отстъпват в качествено отношение на т.нар. „маркови университети“ в западните държави.

- Какво отражение върху дейността на ВУСИ дадоха въведените ограничения?

- Ограничиха се преките контакти между студентите и преподавателите, продажбите на учебници и учебни пособия, всички публични проекти във висшето училище и др. Това обаче е неизбежно в такава сложна социална ситуация, но по-важното е друго - успяхме да съхраним учебния процес и да запазим неговото качество.

- Каква организация по приема на кандидат-студенти въведохте?

- Изцяло организирахме онлайн кандидатстудентската кампания, което е допълнителна иновация в сегашните условия. При нея бъдещите първокурсници не пътуват до ВУСИ (за приемането им), тъй като всичко става по интернет - кандидатстване, записване, включително – изпити, документи, такси и пр. И има защо...

- По какъв начин протича обучителният процес?

- Вече казах, че това става чрез всички познати и изпитани форми на дистанционното обучение и онлайн платформи (презентации, видеоконферентни връзки, учебни записи и др.), за което ние още преди няколко години спечелихме голям проект по линия на Европейската комисия.

- Каква възможност за развитие на ВУСИ дава настоящата криза? По какъв начин може да се използва?

- Това е изключително голям шанс да се модернизира обучението в България, чрез използването на нови образователни технологии във висшето образование. или казано иначе: да се доближим още по-плътно до най-развитите европейски държави; да се ориентираме към бъдещите университетски мрежи в този сектор; да „разкрепостим“ в нови мащаби университетската мобилност и др.

- Получаването на качествено висше образование винаги е било сред приоритетите на българина. Ще продължи ли да бъде така и сред като кризата с коронавируса отмине?

- Не само ще бъде така, но вероятно тази криза ще промени редица остарели представи за образованието изобщо. И най-вече ще разбие шестващия обществен анахронизъм за това, че трябва да учиш само заради дипломата, а не заради потребността от знания. Защото единствено модерните знания в съответната област могат да позволят на човека бързо да се адаптира към новите реалности, да се преквалифицира в друг сектор, да се преориентира към нов бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование