Проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК: Близо 200 болници в страната са излишни

В България работят над 380 болници.

Касата плаща 7 пъти по-високи цени за медикаменти на частните болници

Болниците в България са около 380, ако останат 180, те ще бъдат по-ефективни в лечението на пациенти и Здравната каса няма да изпада в затруднения. Това заяви пред „Труд” проф. Григор Димитров, член на Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „Една такава реформа е повече от необходима. Тези болници са направени при население 9 млн. души, когато имахме друго разположение на хората в страната и друго възрастово разпределение. Сега обаче имаме друга структура, високо специализирана помощ и нови технологии”, поясни проф. Григор Димитров. На същото мнение е и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В неделя той заяви още, че парите на Касата се точат, като се плаща 7 пъти по-висока цена за лекарства в частните болници, в сравнение с държавните и общинските. „Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, се заплаща на 1050 лв.”, обясни д-р Дечев.

„В нормативната уредба преди няколко години е дадено право на болниците самостоятелно да купуват лекарства, което не е правилно. Друг е въпросът, че не е направено необходимото и от страна на д-р Дечев, не да го казва по телевизията или радиото, а да настоява пред министъра и пред Комисията по здравеопазване за промени”, заяви още проф. Димитров. Надзорният съвет не знаел за тази практика. Още преди 5 години експертите поискали да има равнопоставеност при плащането на лекарства.

Д-р Дечев отправи критики към здравния министър Кирил Ананиев за това, че е обещал 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри. Според него е невъзможно да се обещаят пари от държавния бюджет в модел, в който приходите на болниците са от дейности. По думите му се прокарват лобистки закони, според които НЗОК няма право да иска отчети от частните болници, което поставя в неравностойно положение държавните и общинските лечебни заведения. Друг основен пропуск на МЗ е изключването на частните болници от задължителните обществени поръчки при харчене на обществен ресурс.

„Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс”, обясни проф. Димитров и поясни, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба и че не е нормално петдесет на сто от бюджета на НЗОК да бъде за болнична помощ, докато в другите страни от ЕС порядъкът е около 18 - 25 на сто.

Междувременно стана ясно, че БСП ще изпрати сигнал до прокуратурата заради разкритията д-р Дечев за източването на Касата.

В четвъртък здравният министър Кирил Ананиев ще бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия.

 

Позиция за „Труд”:

МЗ не знае за разликата в цените за лекарствата

Настоящият ръководен екип на Министерството на здравеопазването не е правил предложения за изменения в Закона за обществените поръчки, каквито твърдения за „лобистки текстове на МЗ” се тиражират”, обявиха в своя позиция от здравното министерство.

“Текстът в ЗОП, който д-р Дечев цитира, е обнародван 2016 г. Вносител на законопроекта тогава е Министерският съвет, като в първоначално внесения в Народното събрание законопроект е предложено възложители на обществени поръчки да бъдат всички лечебни заведения, независимо от тяхната собственост. При разглеждането на законопроекта от Народното събрание, между първо и второ четене, е внесено предложение за ограничаване кръга от лечебни заведения, за които ще се прилага законът.

Предложението е прието от Народното събрание и е в сила от 16.04.2016 г.

На въпроса относно драстичната разлика в цената на едно и също лекарство, заплащано от НЗОК с публичен ресурс на различните видове лечебни заведения заявяваме:

В Министерството на здравеопазването и в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти не са постъпвали сигнали от управителя на НЗОК за драстични разлики в цената на едно и също лекарство, заплащано от НЗОК. Може само да се предполага, че става дума за разликата в цената между оригинален продукт и генерик с еднакво активно вещество, тъй като всички останали хипотези са недопустими предвид факта, че платец на лекарството е именно НЗОК.

В случай че е налице девиация в цените на един и същи продукт, заплащан с публични средства от НЗОК, би следвало да бъде сигнализирано както Министерството на здравеопазването, така и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Ако все пак има допуснати такива плащания от ръководството на НЗОК, трябва незабавно да бъдат сигнализирани компетентните органи.

По отношение на отчетността на частните лечебни заведения, подчертаваме, че по инициатива на МЗ бе приета промяна в ЗЛЗ, така че Министерство на здравеопазването има механизъм да изисква информация от всички лечебни заведения за болнична помощ, които се финансират чрез договор с НЗОК и/или МЗ”, заявиха от МЗ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве