Проф. д-р Костадин Ангелов: Длъжни сме да си говорим в името на България!

Побългареният зелен сертификат ще вкара страната ни в черен списък

- Проф. Ангелов, в навечерието на поредните парламентарни избори България е в плен на четвъртата COVID-вълна. Болниците се задъхват, на места има дефицит на лекарства, а този на медицински персонал става все по-отчетлив. Нужен ли е локдаун, за да се успокои ситуацията?

- Всички тези проблеми можеха да се предвидят и предотвратят. Системата трябваше да се подготви още през лятото. Всички европейски държави бяха готови за тази вълна, с изключение на България. Затова сме на първо място по смъртност в света, а през отминалата седмица България подобри още един черен рекорд - за брой на починалите за 7 дни. Дали трябва да се въведе локдаун, е трудно да кажа, без да разполагам с данни за всички системи. Каквото и да е решението, обаче, то е закъсняло. Защото целта на локдауна е да намали загубата на човешки животи, а ние вече ги прежалихме с политиката, която води правителството на Румен Радев. 

- Одобрявате ли въвеждането на щадящи тестове за учениците като условие за възстановяване на присъствените занятия? 

- Този вариант много вълнува родителите и ги разделя, защото идеята не бе добре обяснена в самото начало. Здравните власти трябваше да знаят в аванс какви са нагласите на родителите, тъй като ако под половината са съгласни децата им да се тестват, за да учат присъствено, мярката се обезсмисля. А при над 50% одобрение, трябваше родителите да бъдат подготвени предварително с експертна информация. Доставените тестове са за професионална употреба и за да са достоверни, трябва да ги извършват медицински лица, а не родителите или учителите, които не са подготвени да работят с опасен биологичен материал. Плюнката е опасна - в нея живеят много бактерии, микроорганизми, вируси и едно неправилно сваляне на ръкавиците може да доведе до заразяване на взимащия пробата. Открит остава още един важен въпрос, който вълнува родителите. Ако детето е положително, те са длъжни да му направят PCR тест за потвърждение, но не е ясно кой ще го плаща.   

- След въвеждането на зеления сертификат ваксинацията се ускори. Можем ли да бъдем оптимисти, че в недалечно бъдеще ще догоним другите европейски страни по нива на имунизация и животът ще се върне в нормалните си рамки?

- Имунизацията се увеличи като дневни темпове, но продължаваме да сме на последно място в ЕС. Въвеждането на зеления сертификат е положителна мярка. При нас обаче то става доброзорно - хората, които в момента се ваксинират, не го правят по убеждение, а защото работата им го изисква. Това е погрешно. Когато въвеждаш такава мярка, трябва да дадеш време на  обществото да се подготви. През август трябваше да се каже на хората, че от 1 ноември ще се придвижват и ще ходят на работа със сертификат. Има и друг проблем с тежки бъдещи последици. Властите ни побългариха регламента за сертификата. Европейският е ясен - документът се издава, ако си преболедувал преди не повече от 6 месеца, доказано с PCR, ако имаш негативен PCR/антигенен тест или ако си ваксиниран. У нас първо зелен сертификат се даваше веднага след поставена ваксина, което е медицински опасно. Сега сертификат се издава на 14-ия ден, дори и ако ваксината е двудозова. Такъв модел няма никъде по света. Затова Гърция започна да проверява нашите сертификати. Тя полага началото на една вълна от европейски държави, които ще сложат България в листата на страните, на чиито документи не може да се вярва. И това е заслуга на правителството на Румен Радев и Стойчо Кацаров. Самонадеяната самодейност води България към черния списък. От това ще страдат туризмът и всички граждани.

- Консултирахте пациенти във Велико Търново, където също водите листата на ГЕРБ-СДС. Какви съвети търсят хората?

- Най-различни - от типично терапевтични като високото кръвно, до хирургични. Питат и за причините да се ваксинират. Радвам се, че успях да убедя много хора да изберат имунизацията пред страховете, които се насаждат в интернет. Основният проблем, от който страдат хората, е достъпността на медицинската помощ в малките населени места. Дали сме решението в нашата програма чрез създаването на 30 мобилни лекарски екипа. В тези подвижни поликлиники хората ще получават адекватен медицински съвет, ще бъдат прегледани и ще им се назначи лечение.

- При откриването на кампанията във Варна заявихте, че ГЕРБ-СДС ще спечели изборите и ще състави коалиционно правителство, за да върне справедливостта при хората. Кампанията обаче тече с много изострен тон и в извънредна ситуация предвид лавината от заболели и галопиращите цени. Смятате ли, че следващият парламент ще може да постигне така нужния баланс, за да не катастрофира държавата и кого виждате като партньор?

- Държавата вече катастрофира, за съжаление. Държавната немощ си пролича особено ясно в т.нар. затормозено спасяване на кораба „Вера Су“. В скандинавска държава имаше подобен инцидент, който бе решен за 3 дни, а на нас ни отне повече от месец. Това означава, че коефициентът на полезно действие на всички институции е спаднал до санитарния минимум, което е опасно. За ГЕРБ властта никога не е била самоцел. Управлявали сме много пъти, много пъти сме вадили държавата от кризи, допускали сме много грешки и сме си вземали уроците. Имаме солиден опит. Ако управляваме, ще се справим със задачата да извадим България от блатото. Нека припомня това, което подчерта нашият лидер Бойко Борисов - ние бяхме готови и още сме готови да седнем с другите на една маса. Срамота е в 21 век в държава член на ЕС политическите партии да се държат като малки деца. Да, има хора с различни ценностни системи и политическо мислене, но не можем да не си говорим помежду си. Нямаме право да повторим това, което се случи в 45-тото и 46-тото Народно събрание! Ако наистина мислим за държавата и написаното в програмите ни е истина, сме длъжни да си говорим в името на България. Винаги сме заявявали, че ГЕРБ ще си говори с партиите от нашето политическо семейство - Европейската народна партия /ЕНП/. Ценностите, които изповядваме, могат да изведат страната ни от кризата. 

- Какви са най-важните първи стъпки, за да се спре стремглавото икономическо пропадане?

- Трябва бързо да седнем на една маса, да се състави работещо правителство, да бъдат взети отложените от страх решения и коригирани тези, които са подчинени само на президентската кампания на Румен Радев. Чака ни много тежка зима. На 1 януари хората ще разберат, че държавата е оставена по бели гащи. И в момента не е готова да се справи с икономическата криза, защото вместо държавници управляват политици, които предимно политиканстват. 

- За кои варненски приоритети ще работи  ГЕРБ-СДС в следващия парламент?

- Варна трябва да продължи да инвестира в инициативата Град на знанието. Учил съм тук в началото на медицинското си образованието и обичам града. Науката и бъдещата индустриална зона заедно могат да доведат до много ползи за жителите му. Другите ключови приоритети са утвърждаването на Варна като целогодишна туристическа дестинация, изграждането на автомагистралите "Хемус" и "Черно море" и на втори мост над езерото. 

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони