Проф. Емил Воденичаров: Коронавирусът оцелява 24 часа върху банкноти и 30 - върху монети

Проф. Емил Воденичаров

Проветрявайте на слънце дрехите, с които сте били навън, съветва ръководителят на Катедрата по хигиена в МУ

Безопасната дистанция спрямо другите, която ни спасява от заразяване с коронавирус, е 2 метра. Това показват последните изследвания, обясни ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет, професор Емил Воденичаров, по БТВ.

Ученият сподели съвети със зрителите как да се предпазят от инфектиране с COVID-19 в условията на пандемия.

Според професор Воденичаров коронавирусът се задържа и оживява различно време върху различни повърхности. Върху гладки повърхности като стъкло може да оцелее до 72 часа, върху мед - 3 часа, но върху банкноти той е активен 24 часа, а върху монетите - 30 часа.

Изключително важно е, когато се приберем вкъщи, да съблечем дрехите си и да ги поставим да се проветрят на слънце, а ако не е слънчево, може да ги минем с парочистачка. Обувките задължително трябва да се оставят навън, съветва експертът.

Сапунът е изключително ефективен срещу коронавируса. Според последното изследване на доктор Пали Тондерсън от Нови Южен Уелс в Австралия това се дължи на факта, че сапунът съдържа амфифили, които са подобни на покритието на самия вирус и той го разпознава като "свой", но като троянски кон, когато тези амфифили проникнат в COVID-19, разрушават неговата структура.

Професор Воденичаров смята, че това става чрез повишаване на налягането, а също така разрушава белтъците и лепидите във вируса.

"Може да си приготвим дезинфектант и вкъщи, използвайки спирт над 80%, дестилирана вода и глицерин, съветва професор Воденичаров. Друг отдавна забравен дезинфектант, който може да използваме е разтвор на хлорна вар. Също така в борбата срещу коронавируса може да се използват и ултравиолетови лампи. Тяхната светлина го унищожава, но трябва да се внимава да не изгорят кожата ни и очите ни". каза ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България