Проф. Здравко Каменов: Близо 40% от възрастните са с наднормено тегло

Затлъстяването отваря вратата на други болести

Динамиката на затлъстяването през последните три десетилетия е тревожна. То се увеличава в глобален мащаб. Близо 2 милиарда са хората над 18 г. по света, които имат наднормено тегло. От тях 13% или 650 млн. са със затлъстяване. На практика наднормено тегло имат близо 40% от хората над 18 години, като броят им ще се увеличава, показват данните на СЗО. За по-малко от век този проблем се е удвоил, като през 2025 г. се очаква всеки втори да е „извънгабаритен“.

Проблемът е по-голям при жените. През 2008 г. мъжете със затлъстяване са били 200 млн. срещу 300 млн. жени. Тези данни съобщи по повод Световния ден за борба със затлъстяването проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска“. От догодина този ден ще се отбелязва не на 11 октомври, както беше досега, а на 4 март.

Най-висока степен на затлъстяване има сред населението на Мексико, но Австралия, Канада и някои европейски държави също се тресат от излишна маса. По-малко е затлъстяването в Азия. Данните за Европа показват, че във всички държави има повишаване на затлъстяването. Най-високи са процентите на наличие на заболяването в Германия, Финландия, Обединеното кралство и Унгария. Най-ниски са в Норвегия, Италия и Швейцария.

Най-големият проблем според проф. Каменов е, че има затлъстяване в ранната детска възраст, и че тенденцията е за увеличаване на честотата. Това са съответно момчетата и момичетата от Финландия, Франция и САЩ.

България е на едно от най-предните места по излишни килограми в Европа и това е постепенна тенденция от 1975 г. досега. В момента със затлъстяване у нас са около 24% от жените, а общо със затлъстяване и наднормено тегло – 54%. Говорим за епидемия не само у нас, но и в развитите страни.

Защо трупаме излишна телесна маса?

Защото нашите организми са създадени във време, когато е имало недостиг на храна, но пък много голяма физическа активност и те са програмирани така, че да съхраняват енергията по някакъв начин. Правят го под формата на мастна тъкан. Оттогава досега ситуацията около нас, а не толкова в нас, много се е променила. Нашият генетичен материал на практика е същият, само че условията, в които живеем, са много по-различни. Те се характеризират с излишък на храна и най-често тя не е такава, каквато би трябвало да бъде - здравословна, и с недостиг на физическа активност. Тоест, получава се дисбаланс, който води до натрупване на мастна тъкан. Други много мощни фактори са стресът и нездравословният като цяло начин на живот.

Последствията от затлъстяването са формулирани още от Хипократ 410 години преди новата ера. Той казва, че внезапната смърт е по-честа при тези, които са природно дебели, отколкото при слабите.

Затлъстяването е болест и това трябва да се разбере ясно.

Отричането на проблема води до подценяването му

и съответно до пренебрегване на всички медицински активности, свързани с неговото предотвратяване и лекуването му.

Затлъстяването отваря вратата на множество други заболявания. То убива 1 от 14 души – повече хора от пътно-транспортните злополуки, терористичните атаки и болестта на Алцхаймер, взети заедно. Най-общо казано, то води до метаболитни, механични и психични проблеми.

При хората със затлъстяване се стига до много по-висока честота на захарния диабет тип 2 и предиабета. Индекс на телесна маса над 35 (тежко затлъстяване) увеличава 30 пъти риска за разболяване от диабет.

Повишават се злокачествените заболявания (13 вида онкологични заболявания се свързват с наднорменото тегло и затлъстяването), бронхиалната астма, неалкохолната стеатоза и впоследствие цироза и рак на черния дроб, тромбоза, подагра, инсулт, дислипидемия (почти при 50% от хората със затлъстяване), артериална хипертония, сърдечна недостатъчност. Всъщност сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1 във всички класации и затлъстяването увеличава значително риска за тях.

Имайки предвид неблагоприятния демографски профил на нашата страна с намаляване и застаряване на населението, трябва да знаем, че затлъстяването

влияе неблагоприятно на половите функции

Специално при мъжете то води до намаляване на еректилната функция и на тестостерона. Получава се реално увреждане на спермограмата. При жените много пъти е свързано с една от най-честите патологии – синдром на поликистозните яйчници, които вървят ръка за ръка с инсулиновата резистентност и проблемите, възникващи с нея.

В чисто механичен спектър от проблеми са артрозната болест, инконтиненцията, сънната апнея (с честота 45% при хората със затлъстяване), хроничните болки в гърба. Депресията, тревожността и лекарствата, които се приемат за тях, водят до покачване на теглото и съответно задълбочават депресията. Това е психичният аспект на проблема.

Вного важно е да се намесим с всички сили на всички нива, което не е работа само на медиците, а на цялото общество, апелира проф. Каменов. Редукцията на теглото с 5 до 10 процента води до намаляване на риска за развитие на захарен диабет и сърдечно-съдовата смъртност, до подобряване на липидния профил и на артериалното налягане, намалена тежест на сънната апнея и подобрено качество на живот. Да спрем затлъстяването, преди то да ни е спряло!

Коментари

Задължително поле