Проф. Иво Христов: Победата на ГЕРБ е пирова

Социологът Иво Христов

Победата на ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори е пирова. Това каза пред БТВ социологът проф. Иво Христов, който беше избран за депутат от БСП.

„Бойко Борисов се отърва от неудобни съюзници в лицето на т. нар. градска десница. Трябват му по-послушни изпълнители. Една от причините за предсрочните избори е и да се отърве от въпросните политически навлеци и да си конструира нещо друго, което да бъде по-управляемо”, коментира той.

Борисов вероятно ще управлява с Патриотите, но няма да му бъде по-лесно, посочи проф. Христов.

Лично той заяви, че не би подкрепил коалиция между БСП и ГЕРБ, както и между БСП и ДПС.

Избраният за депутат коментира и тезата, че много от хората са гласували за ГЕРБ, защото са се уплашили, че „комунистите идват пак на власт”.

„Вижте откъде е върхушката на ГЕРБ. Всичките са с тъмночервено комунистическо минало. От кои комунисти се уплашиха”, попита проф. Иво Христов.

„Не мога да разбера абсолютното малоумие на това общество, в което комунисти твърдят, че се борят с комунизма”, допълни той.

Според него геополитическата ситуация работи против ГЕРБ. „В Европа рязко ще се промени политическият климат. Външнополитическата ситуация е коренно различна и ще се променя драматично в рамките на тази година”, прогнозира той.

По думите му отношенията между САЩ и ЕС ще стават все по-драматични, а Турция се отделя от европейския (и натовския може би донякъде) геополитически кораб, и заиграва собствена роля. Проф. Христов прогнозира, че в южната ни съседка също тепърва предстоят много драматични събития – вътрешни и около самата страна.

Според него винаги външният фактор решава нещата в България, а не вътрешният. „Нито един общественополитически преврат у нас не се е решавал от българските сили”, отбеляза той.

По думите му в момента БСП е в чудесна позиция и в добра кондиция. „Тя, разбира се, има тежки проблеми със собствената си идентичност. Надявам се тези проблеми на ход да бъдат решени. Ако не бъдат решени, няма бъдеще, но няма драма. И ГЕРБ няма бъдеще. В момента, в който ГЕРБ бъде откачена от хранилката на държавната ясла, тя престава да бъде каквато и да била политическа структура, защото това е клиентелистка структура”, подчерта проф. Христов.

„Държавната и общинската администрация в България са около 790 000 души, като сложим техните близки и роднини, отговорих на въпроса защо ГЕРБ спечели изборите”, смята проф. Христов.

Според него критиките към Брюксел от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова не са оказали никакво влияние за резултатите от вота.

„Меко казано, негативизмът към брюкселската администрация е всеобщо споделен. В този смисъл г-жа Нинова нищо не е казала, освен да артикулира негативизми”, коментира проф. Христов.

Той подчерта, че разпространените думи на Нинова, че демокрацията ни е отнела много, са били извадени от контекста и са били като „елементарна уловка за наивници”.

„Псевдодемокрацията на България за тези 27 години ни лиши от нашата държава, а България - от бъдеще”, подчерта той.

Коментари

Задължително поле