Проф. Кантарджиев: Връщащите се от Гърция да имат едно наум за щамовете на COVID-19

Кадър от Нова телевизия

"В България вече имаме тест, който може да доказва антигена на коронавируса в слюнката на пациента. Това е много по-лесно, отколкото бъркане в гърлото. Това коментира пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Относно „притеснителните” щамове на COVID-19, които върлуват в чужбина, проф. Кантарджиев призова тези, които се връщат от Гърция, например, да не се събират с много хора и да имат „едно наум”, че в тях може да е някой от по-трудните за овладяване варианти.

По думите му е доказано научно, че при ваксиниране първите алергични реакции се показват след 15 минути.

Професорът коментира и зачестилите случаи на ухапвания от кърлежи.

"Който е ухапан от кърлеж в градска серда трябва ако възрастен 2 таблетки доксициклин, ако е дете азитромицин 10 милиграма на килограм, взима се еднократно и намалява 11 пъти вероятността да се разболееш", обясни проф. Кантарджиев, който разказа, че пред сградата на НЦЗПБ всеки ден има опашки от хора, които носят кърлежи за изследване.

Експертът сподели, че доста по-натоварена от предишните преминава пандемичната година за него.

През годината, доминирана от пандемията, професорът стана дядо. „Това е нещо, което си заслужава да доживееш. Наистина е голяма радост”, сподели той.

Проф. Кантарджиев разказа, че неговият баща е искал той да постъпи във военно училище. Предпочел обаче медицината.

„Татко беше лекар, съпругата ми беше лекарка, а и синът ми стана лекар”, добави той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве