Проф. Кантарджиев: Гнезда на морбили има в близост до нашата граница

Снимка: Архив

Разрастват се заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са заразени от началото на годината, а епидемията вече е взела поне 12 жертви. Гнезда на морбили има в близост до нашата граница. Инкубационният период е 21 дни, но най-голямата вероятност да се прояви заболяването е до седмица. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според експерти епидемията се дължи на ниския имунизационен обхват. Морбили има в Северна Гърция и малко случаи в Македония. През миналата година най-много случаи има в Румъния. Анализирайки случаите, има сравнително висока смъртност, каза проф.Кантарджиев, който заяви, че е много важен чистият въздух, хората да не стоят в затворени помещения, в които има много хора и да избягват контакт с по-млади хора и деца.

От началото на годината у нас има единични случаи на морбили при момиче на 17,18 години, което се е върнало от Гърция, съобщи проф. Кантарджиев. Миналата седмица има случай на майка и дете с морбили, които идват от Италия с ферибот през Гърция, но те са стигнали с линейка до инфекциозна болница благодарение на медицинския екип на граничния пункт.

"Всички деца, които са навършили 12 месеца, трябва да бъдат ваксинирани с триваксината за морбил, заушка и рубеола. Другото, което трябва да се спазва, у нас е след връщане от чужбина, особено Сърбия или Западна Европа, човек да не се среща с деца под 1-годишна възраст през първата седмица", каза проф. Кантарджиев.

Той заяви, че ние сме единствената европейска държава, в която здравеопазната система е успяла да ликвидира разпространението на морбили. В момента няма грипна епидемия, а пролетните вируси с кашлица и хрема не правят усложнения и са 10 пъти по-малко, каза още проф. Кантарджиев.

Коментари

Задължително поле