Проф. Мира Кожухарова: Днешният ден ще е пикът на грипната епидемия у нас

Снимка: БНТ

"При грипа е малко опасно да се правят прогнози, дори и близки, но всъщност до момента, което наблюдаваме, е че тази седмица, която приключва, всъщност днешният ден ще бъде пикът на грепната епидемия", обясни пред БНТ известният епидемиолог проф. Мира Кожухарова.

През миналата седмица вече е имало висока заболеваемост у нас. Епидемия имаше на практика в цялата страна. По нейно мнение настоящата седмица ще е върхът на грипната епидемия и ще започне да намалява броя на болните.

"След утихване на най-големия интензитет на грипната епидемия обикновено се появяват усложненията, които най-често са пневмонии", каза тя.

Както всяка година, сезонният грип има еднаква симптоматика. В момента по-особеното е, че са засегнати децата между 5 и 14 години, което не е съвсем обичайно.

Проф. Кожухарова напомни, че антибиотик се взима само тогава, когато е предписан от лекар. Вирусите не се убиват с антибиотици. Те убиват бактерии. Антибиотиците са необходими при бактериални усложнения след грип.

"В огромния процент от хората грипът всъщност минава от само себе си в рамките на 5-6 дни", заяви тя.

Грипът е сезонно заболяване и възможностите да се разболеем от него започват от края на септември и продължават до към март. Човек може да преболедува от един щам грипен вирус само веднъж. Проблемът е обаче, че в този сезон, освен грипните вируси, циркулират и няколкостотин други вируси, които предизвикват сходна симптоматика.

Близо 12 000 са заразените от коронавирус в световен мащаб от коронавируса. Расте броя и на починалите. Българското правителство обяви четвърта степен на опасност.

"По принцип обръщението да не се пътува към Китай е абсолютно разумно", коментира проф. Кожухарова.

Според нея поведението на нашето правителство е в унисон с решението на Световната здравна организация да бъде обявена заплаха за общественото здраве на световно ниво.

Професорът припомни, че ние сме се срещали с подобни ситуации през 2002-2003 година. За сега данните са за около двама починали на всеки 100 заболели, което е значително по-малко в сравнение с предишните случаи на коронавирусни инфекции.

"Ако хванете коронавирус, най-вероятно е въобще да нямате никаква симптоматика. Ако случайно развиете заболяване, по-вероятно е да протече леко, отколкото тежко. Ако развиете тежко заболяване, тогава вече има риск на 100 болни да загинат двама", заяви специалистът.

Коментари

Задължително поле