Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

Проф. Николай Желев, ученият създал сърце от стволови клетки: След век ще живеем много по-дълго

Създаването на човешко сърце от стволови клетки вече е напълно възможно. Това не е научна фантастика. Даже се правят такива опити – да се направи истинско, функциониращо голямо човешко сърце. Това заяви проф. Николай Желев, който е част от екипа на шотландския университет „Абъртей“, създал сърце от стволови клетки.

Ние се научихме да правим малки сърца, това специално е 1 мм. Размерът в случая няма значение, ние се раждаме с много малки сърца, които са напълно функционални. Целта на тези малки сърца е да можем да правим голямо количество такива сърца, които да използваме за тестване на лекарствени вещества“, обясни проф. Желев по БТВ. „В нашата лаборатория до момента ги използваме за тестване на лекарствени вещества, тъй като е голям проблем. За да се получат добри лекарствени вещества, те трябва да се тестват в идеалния случай върху пациенти и здрави хора“, добави ученият.

Според него създаването на напълно функционално човешко сърце, годно за трансплантация, е близка перспектива. „Това бързо развитие на биотехнологиите ме изненадва и мен. Факт е, че сега можем да секвенираме човешки геноми, което доведе до бурното развитие на тази област на стволовите клетки, изненада всички. Когато бях студент, ние секвенирахме един ген за една година и смятахме това за голямо постижение“, призна българинът.

По думите му, за науката днес дори ракът вече не е такава загадка, знаят се причините, отделните видове ракове и сега се търсят комбинациите, които биха могли да предизвикат селективно унищожаване на раковите клетки.

Според проф. Николай Желев, теоретично е възможно да се промени генома на човек така, че той да стаме по-добър.

„Ако искате да променим вашия и моя геном, за да станем високи и руси, с къдрави коси, някои казват, че това вече е прекалено. Според мен този въпрос трябва да се решава индивидуално от човека, но предизвиква огромни етически дискусии“,  коментитра той.

Ученият е убеден, че след век хората ще живеят много по-дълго, тъй като много заболявания ще се лекуват: „Ще можем да възстановяваме повредени органи и това определено ще удължи живота. Това не значи, че трябва сега да водим един неразумен начин на живот, тъй като ще можем винаги да си подменим крайниците, и сърцата, и други органи“.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.