Проф. Николай Овчаров представи книга за Дракула

Снимкa: Цветан Томчев
Проф. Овчаров представи книгата в БТА.

Корицата на книгата показва реалния образ на Дракула.

Легендарният влашки владетел говорел на български език

Книгата е и учебник по културен туризъм, казва още авторът

В изданието археологът разкрива бил ли е вампир Влад Цепеш и как възникват митовете за него

Неизвестни досега факти за Влад Цепеш - Дракула разкрива в новата си книга археологът проф. Николай Овчаров. “Дракула - българската версия”, която бе официално представена днес в Българската телеграфна агенция, събира любопитната история на влашкия владетел, чийто образ е сред най-митологизираните в средновековната история.

Авторът разкрива, че влашките и молдовски войводи през 15-17-ти век са били от българско потекло и са говорили български език.

“Тази книга възникна в хода на работата ми. Първо започнах разкопките на Свищовската крепост. По време на Османския период тя става османска и като такава през 1462 година е превзета от Влад Трети Цепеш. Това беше интересният момент и от там освен в археологическото разкопаване, се задълбах в историческите извори”, разказа пред “Труд” проф. Овчаров.

Той е прегледал стотици влашки грамоти от 15-17 век и по думите му всеки може да види, че пишат на български без да е специалист лингвист.

“Те са наричат тогава български или влахо-български грамоти. По-късно, когато през 1859 година се създава държавата Румъния, започва и румънският национализъм. Разбира се, на техните историци не им е много приятно, но в крайна сметка това е историческата истина. Дракула е правнук на основателя на Влашкото княжество през 14 век. Аз съм далеч от мисълта да се заяждаме с румънците - не трябва да се делим, просто да видим общата история, която имаме. И след толкова компромиси, които сме правили, сега да изясним тези неща и те да са ясни най-вече на самите българи”, обясни проф. Овчаров.

В книгата има няколко основни линии - едната е вампирската - защо Влад Цепеш е обявен за вампир, действително ли е бил такъв.

“Срещу Дракула са се появили злобни памфлети, които го обявяват за вампир и се е говорело, че пие кръвта на екзекутираните хора, което той реално не е правел”, загатна проф. Овчаров.
Последните две глави на книгата му са посветени на така наречения Дракула туризъм, който Западът създава донякъде против интересите на Румъния.

“Те не са искали основният им национален герой да бъде вампир и да пие човешка кръв. Но в крайна сметка западняците ги привлича точно това. И румънците досега нямат еднозначна позиция по този въпрос. Но тук идва темата за културния туризъм - без легендите нищо не може да се получи. Въпросът е в дозировката. В последните две глави разказвам може ли да спечели България от това и да се прави туризъм. Дори мога да кажа, че ще предложа на министър Николина Ангелкова тази книга да се превърне в един учебник по културен туризъм”, каза още проф. Овчаров.

Коментари

Задължително поле