Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Историкът проф. Пламен Павлов представи новата си книга „Забравеното Средновековие“

Историкът и преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов, който е и почетен гражданин на Велико Търново, представи новата си книга. Изданието носи името „Забравеното Средновековие“, а премиерата премина при много голям интерес. Събитието, което бе част от културния календар, посветен на празника на Старата столица – 22 март, събра хора с различни професии, много студенти и ученици. Сред гостите бяха директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и областният управител проф. Любомира Попова.

Освен от проф. Пламен Павлов, книгата бе представена от доц. Николай Кънев – декан на Историческия факултет на Великотърновския университет, както и от Марио Мишев – представител на Сдружение „Българска история“ и издател.

„Забравеното Средновековие“ насочва читателите към 25 сюжета от българската история. В 300 страници авторът представя по обективен и достъпен начин личности и събития, балансира духовната, политическата и културната история.

Така например, проф. Пламен Павлов акцентира как цар Калоян, освен силен дипломат, е бил и изключително образован, далновиден владетел, който по своя широк спектър от познания се нарежда до цар Симеон Велики. Други от темите връщат времето към последните дни на цар Самуил, както и към последния владетел на Първото българско царство – Пресиан II, син на цар Иван Владислав. Интересни факти напомнят за въстанието на Петър Делян, а също и за съюзниците на първите търновски царе – братята Петър и Асен. Един от очерците е посветен на Константин II Асен – син на цар Иван Срацимир и считан за последен владетел на Видинското царство, просъществувало до 1422 година.

„Историята е социална наука и реалност, която трябва да бъде свеждана до хората. Днес все по-често виждаме, че има потребност от знанията за нашето минало, особено сред младите хора. Тук трябва да отчетем и ролята на добре подготвените учители“, коментира проф. Павлов.

Доц. Николай Кънев подчерта, че „Забравеното Средновековие“ представя сериозни, известни факти от миналото, но поставени на точното място и написани на четивен език. „Историята не бива да бъде само кабинетна наука и работа. Познавайки я, ние си даваме отговор на въпросите кои сме ние, българите, но и какво правим за бъдещето“, завърши доц. Кънев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.