Проф. Румен Миланов: Не бих могъл да сложа знак за равенство между случаите "Гебрев" и "Скрипал"

Забелязан ли е от българските служби засеченият у нас по време на отравянето на Емилиян Гебрев „Федотов”, ако е служител на ГРУ? Това според проф. Румен Миланов, бивш директор на НСБОП и на БОРКОР, е по-важният въпрос за националната ни сигурност.

„Какво е правил, сам ли е бил, имало ли е други, какви са им били целите. Това е по-големият проблем за националната сигурност, отколкото това деяние срещу Гебрев ”, посочи Миланов пред БТВ.

„Ние не знаем реалната картина по този случай. Знаем само това съобщение през един английски сайт за разследваща журналистика. По мое лично мнение зад този сайт и разследване стоят пак специални служби, няма как да стане без това”, отбеляза той. По думите му това е форма на външен натиск.

Проф. Миланов каза, че не би могъл да сложи знак за равенство между случая с Гебрев и отравянето на Скрипал във Великобритания.

Той коментира и парите от Венецуела, преведени в българска банка.

„Това са средства от държавната петролна компания на Венецуела, която ги е превеждала в България в банката X или Y. Веднага възниква въпросът тези средства придобити ли са по престъпен начин, или са преведени в България с цел да бъдат ползвани в случай на криза”, коментира той.

„Правилното е да се каже: „Стоп, имаме данни, дайте да проучим, да разследваме и тогава можем да твърдим, че има пране на пари”, смята проф. Миланов.

„Финансовите потоци, които вървят, се декларират в тази банка съгласно закона срещу изпирането на пари, веднага трябва това да се сигнализира в дирекция „Финансово разузнаване” в ДАНС и започва цялата процедура за изясняване”, отбеляза той. Според него случаят най-вероятно е пропуснат, тъй като по думите му би било глупаво, ако е премълчан.

„Съмнявам се дали Димитър Желязков – Митьо Очите е човекът, който контролира бизнеса на юг по елементарната причина, че не може да сравняваме 1998 г. с 2018 или 2019 г.”, каза още Румен Миланов в разговора след екстрадицията на Желязков.

„Един беше относителният дял на черния бизнес през 1998 г., когато този контрол беше доста активен, сега икономиката върви към белия сектор, тя се развива и влиянието на подобни фактори все повече намалява”, заяви Румен Миланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България