10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

В Казанлък отбелязаха 130-тата годишнина на 23-и пехотен Шипченски полк

Христо Стоичков: Иван Вуцов беше човек с голям замах

Строителите с 20% по-високи заплати (обзор) 15 000 компании от бранша са в сивия сектор

Украйна готви визов режим за руснаците Той предвижда биометричен контрол и предварително уведомяване

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Висш севернокорейски генерал на среща с Помпео във Вашингтон

Ура, патките се завръщат! Три пъти повече патици тази година зимуват у нас

Грипът взе десетки жертви в Източна Европа

Антон Кутев: БСП няма проблем със самите изтребители, а с процедурата 1,3 млрд. лв. за "Хемус" ще бъдат разпределени без процедури, каза депутатът

Проф. Христина Вучева: Най-добре е да оттеглят проектобюджета

Най-добре е проектобюджетът за 2017 г. да се оттегли, смята проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите.

„Правилният принцип е бюджетът да отговаря на някаква управленска програма. Сега какво ще разискват тези хора, които се оттеглят, които казват, че не желаят, че не могат, че хората не ги искат. Те се оттеглят, но казват „Да, ама ще ви направим бюджет“, коментира проф. Вучева по БНР.

По думите й, законодателят е предвидил какво да се прави с разходите, когато няма одобрен бюджет за следващата година.

Според икономистът в този рамката за следващата година има някои „странни записи“. Например, не е даден приоритет на образованието.

„След като единодушно сме провъзгласили него за приоритетно, няма никакво оправдание, че даваме най-много пари за кораби и самолети. Парите за отбрана са толкова много, колкото не са били отдавна, а точно 2017-2018 година са много важни, за да решим някои от много важните за нашето съществуване проблеми – демография и образование“, посочи тя.

Запитана за разнопосочните претенции, които валят към проектобюджета, Вучева коментира:

„Тъй като им предстоят избори, заради желанието им да се харесат, те ще изгубят и онзи здрав разум, който досега някак беше проявяван, когато се обсъжда такъв основен, важен проект. Това личи от изявленията на представители на различни партии.“

Според Вучева ГЕРБ се нагърбва с нереалистични амбиции, защото едновременно се обещават действия в посока Велико народно събрание, изпълнение на референдума и приемане на бюджета за догодина.

Трябва да разделим политиката и изборите от икономиката и финансите, призова проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите.

„Който и да управлява, отново ще опре до бюджета и ако се приемат сегашните му параметри, ще трябва да носи отговорността за други, които са го съставяли“, обясни той.

Реалистично погледнато, до няколко месеца могат да се обсъдят онези неща, които са изпълними в рамките на 2017, да се подобри сегашният вариант и да има готовност от септември-октомври да се постигне консенсус: който и да управлява, добави проф. Петков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.