В Берлин обезвредиха бомбата от Втората световна война

Опашка от ценители на изложба на Вежди в Люксембург Скулптурите са подредени в Галерия 88

Установиха салмонелна инфекция в старозагорска детска градина

И Румъния мести посолството си в Ерусалим Президентът Йоханис не бил информиран

Другият пострадал полицай: Хвръкна ми шапката и започнах да плюя стъкла

Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен Ун – вижте вариантите (ИНФОГРАФИКА)

Полицаи от Силистра задържаха трима мъже за извършване на незаконна иманярска дейност

Каракачанов оглави Националния комитет за честване на 1300 години от победата на кан Тервел при Константинопол

Футболен Биг Брадър заради хулиганите

Държавата отделя 25 млн. лева за извънкласни дейности в училищата

Кметовете в Шуменско с денонощни дежурства срещу пожари Заповед с мерки срещу огнени стихии

Росен Плевнелиев: Радев се държи като генерал, който още не е разбрал, че е държавен глава

Стартира електронният прием за забавачките във Варна

Град Елена с паметна плоча в алеята ва Възраждането във Варна

Григор стигна до битка с Надал

Процесуални нарушения върнаха делото срещу черната вдовица Веселина, обвинена в жестокото убийство на мъжа си Димитър

Процесуални нарушения върнаха делото срещу черната вдовица Веселина Гинева, обвинена за убийството на мъжа си Димитър Миразчиев. Трилърът, разиграл се в блок 2 ж.к. „Лазур“, шокира бургазлии. Днес Веселина пристигна видимо спокойна в Съдебната палата в Бургас, без да продума пред медиите. В съдебната зала заяви единствено, че няма какво да каже.

Окръжен съд-Бургас прие, че по делото за убийство, се констатират процесуални нарушения, допуснати в досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт, които са отстраними. Поради това, настоящият съдебен състав прекрати производството и го върна на държавното обвинение за отстраняване на нарушенията и посочване на всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Окръжен съд – Бургас прие, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна и потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Веселина Гинева.
В случая повдигнатото на подсъдимата Веселина обвинение за това, че на 01.08.2014 г., в Бургас, ж.к. Лазур, с користна цел, по особено мъчителен начин, предумишлено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно състояние – Димитър Миразчиев, като системно не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му.

При така формулираното обвинение от една страна се посочва, че умъртвяването е извършено на конкретна дата – 01.08.2014 г., а от друга страна се приема от прокурора, че умъртвяването е осъществено от подсъдимата чрез системно недаване на достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването на пострадалия лекарства и лишаване от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, която системност предполага период от време, в който е осъществено бездействието. Това според съда представлява неяснота на обвинението за убийство по чл. 116, ал. 1, т. 5, т. 6, предл. 3, т. 7 и т. 9, вр. чл. 115 от НК в частта относно времето на извършване на деянието.

На следващо място, на подсъдимата Веселина Гинева, е повдигнато и обвинение за това, че за периода от 01.09.2014 г. до 31.08.2016 г. в град Бургас, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, като пълномощник на Димитър Миразчиев, възбудила и поддържала заблуждение у служител при ТП на НОИ -Бургас, че Димитър Миразчиев, починал на 01.08.2014 г., е жив и има право да продължи да получава пенсия за старост. В резултат на което служителят е наредил превод на пенсии за старост на мъжа за периода от 01.09.2014 г. до 31.08.2016 г, като с това е причинила имотна вреда на Национален осигурителен институт, в общ размер на 21 140 лева.

В обстоятелствената част на внесения от Окръжна прокуратура – Бургас обвинителен акт относно това обвинение, липсва описание с какви конкретни действия, според прокуратурата, обвиняемата е възбудила и поддържала заблуждение у служителката на НОИ. В обстоятелствената част на обвинителния акт следва да се посочат точно и ясно конкретните извършени от подсъдимата действия по формиране на неверни представи – въвеждане в заблуждение, съответно по поддържане на тези неверни представи у посочената като измамена служителка на НОИ, за да извърши тя разпоредителни действия.

Съгласно указанията, дадени с Тълкувателно решение №2/2002 г. на ВКС, в обстоятелствената част на обвинителния акт прокурорът задължително трябва да посочи всички факти, които обуславят съставомерността на деянието и участието на обвиняемия в осъществяването му. Това е необходимо с оглед основното предназначение на обвинителния акт да очертае рамките на обвинението, в които ще се развие процесът на доказване по време на съдебната фаза, мотивира се Окръжният съд.

Определението може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Бургас в седмодневен срок.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.