​​​​​„Пръстените на времето” изписани върху комин в Дряново

Шедьовърът е своеобразна енциклопедия по история, а древните събития ще оживяват и чрез звук и светлина 


Именит творец превърна в шедьовър стар и неизползваем комин на някогашната текстилна фабрика "Бачо Киро" в Дряново. Необичайното произведение на изкуството е единственото по рода си у нас. Зографисаното производствено съоръжение от неугледна гледка е превърнато в енциклопедия по история и е кандидат за рекордите на Гинес.
Автор на мащабния стенопис е художникът Крум Балджийски, по-известен като KROM BAGELSKY. Майсторът на четката е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба “ в НГПИ „ Тревненска школа “ и „ Скулптура “ във ВТУ, живее повече от 10 г. в Лондон. Последната година и половина прекарал в изолацията поради Covid-19 в България. Това му дало опция да работи по „Пръстените на времето“. Така 45-метровият заводски комин на фирма „Платекс” в Дряново вече е изпъстрен с исторически сцени и персонажи. Идеята е на Владимир Лафчийски, собственик на „Платекс”. Тя се ражда преди 5 години като замисълът е върху бетонните стени да бъде пресъздадена историята по българските земи, но пречупена през изкуството.
"Имаше множество оферти да съборим комина. Това обаче за мен беше недопустимо, защото е символ пна българската икономика", споделя Лафчийски.
На 5 пръстена с обща площ от 400 кв.м. е представена образна историческа интерпретация на културния напредък на народите, населявали през вековете нашите територии. Първият е „ Палеолит “, вторият – „ Култура Варна “, а останалите три са „ Траки “, “Средновековие “ и „ Възраждане “.
Художникът работи неуморно от месеци по 8-10 часа на ден по алпийски способ.
„Това е най-големият стенопис, който съм рисувал досега, и най-големият стенопис в Европа на историческа тема. За рисунките от епохата на палеолита се съветвах с палеонтолозите, работещи в пещерата „Бачо Киро” край Дряновския манастир. Осъществяването на целия проект изисква време, но като замисъл е подарък за дряновци. Всеки от нас даде, каквото беше по силите му. Владимир Лафчийски осигури всичко, за да мога да рисувам. Не съм искал заплащане на труда. Горд съм с творението си", казва Крум Балджийски.
По думите на Владимир Лафчийски коминът вече е окончателно завършен, но предстои да се облагороди пространството около грандиозното пано. 
"Предвиждаме да има "Звък и светлина". Работим по записите на текстове, които разказват за историческите събития, претворени върху стенописа. Коминът вече привлича вниманието на жителите и гостите на Дряново и постепенно се превръща в туристическа атракция. Предстои да подготвим сериозна реклама за обекта", разказа Владимир Лафчийски.
Бизнесменът родолюбец допълва, че превръщането на сивия комин в атракция не е коствало много средства, защото художникът го е изрисувал безвъзмездно, а са купувани единствено боите, въжетата и др.материали.
"Важен е духът. Трябва да се знае истинската българска история. Темите, които сме засегнали добиват още по-голямо значение в този глобален свят, в който живеем и е крайно време да осмислим каква е ролята ни като българи в световен мащаб", категоричен е Владимир Лафчийски.

снимка-личен архив на Крум Балджийски

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони