Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Пръчка от мозъка на мъж извадиха лекари: 14 дни след като е приет в кома, Трифон движи ръцете и краката си и прави опити да ходи

В момента Трифон движи ръцете и краката си.

Лекари извадиха 15-сантиметрова бамбукова пръчка от главата на мъж в Плевен. Няма описан подобен случай в световната медицинска литература. Това съобщи в понеделник началникът на университетската клиника по „Неврохирургия“ в града доц. д-р Йордан Панов, който е извършил операцията.

Преди 2 седмици късно вечерта мъжът на име Трифон се спънал и паднал върху бамбукова пръчка, с която прикрепяли цветя, в двора на къщата си в ловешко село. Веднага след злополуката 57-годишният мъж постъпил в болницата в Плевен в кома.

Компютърна томография на 57-годишния пациент, на която се вижда пръчката. Снимка: Университетска болница "Г. Странски" Плевен, Клиника по неврохирургия
Компютърна томография на 57-годишния пациент, на която се вижда пръчката. Снимка: Университетска болница „Г. Странски“ Плевен, Клиника по неврохирургия

Пръчката е влязла в медиалния ъгъл на лявото око, а след компютърна томография на главния мозък е установено, че тя е проникнала 15 см в мозъка – през медиалния ъгъл, покрай очния нерв тя пробива черепа, плъзга се покрай най-големия кръвоносен съд, хранещ мозъка, минава през слепоочния дял и ствола на мозъка и се забива в малкия мозък. Там са разкъсани много кръвоносни съдове и се е получил бързо нарастващ кръвоизлив, като и кухините на мозъка също се изпълват с кръв.

„Направихме спешна, дори бих казал импровизирана операция, тъй като самото нараняване е уникално, като вид и степен на нараняване и дълбочина на проникване“, отбеляза доц. Панов. Специалистите преценяват, че черепът трябва да се отвори спешно отзад, за да се стигне до малкия мозък, да се отстранят съсиреците, да се спре кървенето и да се освободи кухината, която е пряко свързана с центровете на дишането и сърдечната дейност. Бамбуковата пръчка е отстранена много внимателно през окото.

05-1
Пръчката е била забита в малкия мозък.

Още на следващия ден пациентът идва в съзнание. „Факт е, че за тези 14 дни от инцидента до понеделник неговото състояние се подобрява много бързо – в момента може да движи ръцете и краката си, прави опити да ходи, а дори зрението на окото е запазено“, разкри завеждащият Клиниката по неврохирургия.
Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина, каза медикът.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. I am having a great success in trading when I discovered the website of Superior Trading System. They help you how to learn the strategy and techniques in trading. Google them now.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.