Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия и да оставим усещане и следа. Това каза пред БТВ психологът Магдалена Ангелова.

„Силно въздействаща на подсъзнателно ниво е невербалната комуникация и емоцията, която се съдържа в гласа и интонацията, с която ние предаваме посланието. Думите имат по-малък процент на въздействие, но все пак не трябва да омаловажаваме и начина, по който конструираме и използваме думите за предаване на нашето желание и намерение”, допълни тя.

Първата част на изречението трябва да е уважителна и признателна, да използваме фрази като „Благодаря ти”, „Моля те за…”, „Уважавам това, че…”, „Ценно ми е, че…”. Второ, даваме посланието – обикновено то е свързано с някакво желание, а третата част е да покажем ползата – с какво това е полезно, обясни Маги Ангелова.

Тя препоръчва да се правят и упражнения, свързани с гласа – например едно изречение може да си го запишем на телефона по стандартния начин, без да се замисляме, а след това да се опитаме да го коригираме според горните три стъпки.

Коментари

Задължително поле