Пускат най-евтиния електрически SUV

Fisker Ocean струва 36 000 евро и изминава над 400 км с едно зареждане на батерията

Най-новият проект на датския автомобилен дизайнер и предприемач Хенрик Фискер се доближава до серийно производство. През януари ще бъде представен най-достъпният изцяло електрически SUV, който ще носи името Fisker Ocean. Той ще изминава над 400 км с едно зареждане на батерията, чийто капацитет е 80 киловатчаса. Цената на електромобила започва от 36 000 евро.

SUV моделът е с дължина 4,60 м и няма отварящ се преден капак. Покривът се състои от соларни клетки, които осигуряват електроенергия за допълнителен пробег от 1600 км годишно. Задвижването е на 2 или 4 колела – в зависимост от предпочитанията на клиента. Мощността още не е обявена. Интериорът е изцяло „вегански“ – използвани са материали от рециклирани суровини като стари дрехи и пластмасови отпадъци. Гумите също са изработени от рециклирани стари износени гуми.

Хенрик Фискер в миналото допринесе за създаването на дизайнерски икони като BMW Z8 и Aston Martin DB9, а през 2011 г. лансира първия луксозен Plug-in хибриден автомобил Fisker Carma. Негов съдружник е холивудският идол Леонардо ди Каприо.

Коментари

Задължително поле