Пуснаха новия участък на метрото до "Овча купел" (СНИМКИ)

Снимка: Булфото

Заработи новият участък от столичното метро до квартал "Овча купел".  На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта в оставка Росен Желязков, директорът на "метрополитен" инж. Стоян Братоев и други официални лица.

Новият участък е с дължина 4 км от ж.к. "Красно село" през ж.к. "Овча купел" до Околовръстен път при кв. "Горна баня" и има общо четири метростанции - "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня".

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

На метростанция 18 в кв. “Горна Баня е изградена топла връзка с жп. линията Перник-София. По този начин се насърчава интермодалността при превоза на пътници, като се създават условия за  по-добра интеграция на градска железница, автомобилен и железопътен транспорт. В резултат при пристигането си в столицата пътуващите от Перник ще могат да стигат до центъра за 12 минути.

Третата метролиния се обслужва от общо 30 мотриси Inspiro на “Сименс Мобилити”. С пускането на втория участък на третия диаметър цялата дължина на метрото в София става 52 км. По прогнози на „Метрополитен“ ЕАД трите метродиаметъра с общо 47-те станции, изградени до момента, се очаква да обслужват над 500 000 пътника на ден и ще имат над 40% дял в системата на градския транспорт. 

Успоредно с удобството и бързината на придвижване, третата линия ще има и съществен екологичен ефект, намалявайки с до 25% трафика в зоните, където ще минава. По този начин ще бъдат спестени над 11000 т вредни емисии годишно. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони