Пуснаха под домашен арест дюнерджия, прострелял приятел на свой конкурент

40-годишният дюнерджия, който на 23 април вечерта простреля приятел на свой конкурент в бизнеса на бул. "Генерал Колев" във Варна, ще бъде поставен под домашен арест. Това определи Варненският апелативен съд, пред когото обвиняемият Айдън А. обжалва задържането си под стража, наложено на 25 април от окръжните магистрати. Два дни по-рано Айдън и колегата му Мехмед се засекли на булеварда с колите си и слезли да се разправят.

Двамата собственици на дюнерджийници враждували отдавна и взаимно се обвинявали в кражба на персонал. На мястото с друга кола пристигнал и потърпевшият Боян. 29-годишният мъж бил приятел на Мехмед и се намесил в спора.

Сам срещу двама Айдън извадил законно притежаван пистолет "Глок 19" и стрелял първо във въздуха, а после уцелил Боян. Раненият претърпя животоспасяваща операция, а стрелецът бе задържан на място. Прокуратурата го обвини в опит за убийство, извършен по опасен за живота на мнозина начин. Според защитата на Айдън той е действал при неизбежна отбрана, тъй като са го принудили да спре и е бил нападнат от двама души, единият от които е бил въоръжен с мачете.

Въпреки аргументите на прокуратурата, че поведението на Айдън е било дръзко, обществено опасно, а извършеното от него престъпление е тежко и за него законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор, съдът прие, че жалбата е основателна. Самият Айдън чрез видеовръзка от ареста заяви, че няма намерение да се укрива и съдейства на разследващите.

Магистратите посочиха, мъжът е семеен, има постоянен адрес, добра характеристика и чисто съдебно минало. Въпреки че има основание той да бъде разследван за престъпление против личността, липсват доказателства, които да сочат при какви обстоятелства е произведен изстрелът и къде е попаднал. С тези аргументи съдебният състав пусна Айдън под домашен арест, като контролът ще се осъществява чрез електронно наблюдение. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право