Путин и Ердоган се срещат утре в Сочи

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат утре в Сочи, потвърди пресслужбата на Кремъл. Работното посещение на Ердоган в Русия беше анонсирано преди това от министрите на външните работи Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, предаде БНР.

В лаконичното съобщение на Кремъл се посочва, че двамата лидери ще обсъдят актуални въпроси на двустранното сътрудничество и сирийската криза. Целта е преодоляване на противоречията между Москва и Анкара за подхода към единствената останала под контрола на бунтовниците сирийска провинция Идлиб.

На 7 септември в Техеран Владимир Путин, Реджеп Ердоган и иранския им колега Хасан Рохани така и не стигнаха до обща позиция по въпроса. С приетата тогава Техеранска декларация беше отправен призив към терористите да сложат оръжие. При обсъждането на текста Реджеп Ердоган настоя в него да бъде записано и прекратяване на бойните действия, но тази точка така и не беше включена в окончателния вариант на документа. Междувременно тази седмица Ройтерс съобщи, че Турция е започнала струпването на войски по границата с провинция Идлиб.

Коментари

Задължително поле