Путин и Меркел обсъдиха убийството на Джамал Хашоги със саудитския крал Салман

Снимка: Архив

В телефонен разговор със саудитския крал Салман германският канцлер Ангела Меркел осъди убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Тя призова за бързо, прозрачно и надеждно разследване, а също отговорните за убийството да бъдат изправени пред правосъдието, предаде Ройтерс, като се позова на правителствено комюнике.

Канцлерът най-решително осъди убийството на журналиста и ясно подчерта, че спешно трябва да се изяснят обстоятелствата около убийството. Германия е готова заедно с международните си партньори да вземе съответните мерки в зависимост от развитието на ситуацията, отбеляза правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

Меркел и крал Салман са обсъдили също положението в Йемен. Канцлерката изразила крайно безпокойство от хуманитарната ситуация там и призовала Саудитска Арабия да направи всичко възможно, за да се улесни доставянето на хуманитарна помощ на населението.

Руският президент Владимир Путин също разговаря по телефона със саудитския крал Салман - по инициатива на саудитската страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Кралят потвърдил поканата си към руския президент да посети Саудитска Арабия. Двамата лидери са обсъдили въпроси от двустранното сътрудничество, включително в енергийната област, както и сирийския проблем и положението в Близкия изток като цяло. Засегната е била и темата за убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа