Путин и Си Цзинпин ще подпишат изявление за нова ера на руско-китайските отношения

Владимир Путин и Си Дзинпин

След преговорите в Москва руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин ще подпишат две съвместни изявления, като общо се планира да бъдат подписани повече от 10 документа. Това съобщи пред журналисти в петък помощникът на държавния глава на Русия Юрий Ушаков.

„Ще се състои подписването на съвместни документи, лидерите ще подпишат пряко двата главни документа от това посещение: съвместно изявление на Руската федерация и Китай за задълбочаване на отношенията на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие, навлизайки в нова ера - такава съвместна декларация , вече е във висока степен на доработка, съгласуват се отделни думи“, – каза представителят на Кремъл. Той уточни, че вторият документ, който ще бъде подписан от Путин и Си Дзинпин, е съвместно изявление за план за развитие на ключови области на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г.

Представителят на Кремъл подчерта, че „Китай е най-големият търговски партньор на Русия, обемът на търговията през 2022 г. възлиза на около 185 милиарда долара, годишният му растеж през предходните две години е около 30%“. „В същото време делът на разплащанията в национални валути се увеличава“, добави той. Ушаков смята, че „при такива темпове поставената от двамата лидери цел за постигане на търговски оборот от 200 милиарда долара ще бъде реализирана не през 2024 г., както беше планирано, а през 2023 г.“ Според него планираната за подписване икономическа декларация е „още един стимул за развитието на търговско-икономическите връзки във всички посоки“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия