Путин и Тръмп проведоха първи телефонен разговор

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха първия си телефонен разговор снощи. Двамата заявиха готовност за установяване на партньорски диалог и работа в посока нормализиране на руско-американските отношения, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Според съобщението Путин отново поздравил Тръмп за избирането му за президентския пост.

Двамата президенти обсъдили необходимостта от обединени усилия в борбата с международния тероризъм. Те определили сегашните отношения между Русия и САЩ като „крайно незадоволителни”, но си обещали да изградят нови, които да се основават на взаимното уважение между държавите.

Тръмп и Путин си обещали да поддържат контакт по телефона, а скоро да се срещнат и лично.

В съобщението на Кремъл не става ясно кой инициирал разговора, но според администрацията на Тръмп от Русия са се обадили, за да обсъдят предизвикателствата и стратегиите за икономическите отношения между двете държави.

Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха в последните години, въпреки че при встъпването си в длъжност президентът Барак Обама заяви, че започва възобновяване на отношенията с дългогодишните врагове. Вашингтон и Москва успяха да постигнат съгласие относно политиките си към държави като Северна Корея и Иран, но не и към Сирия.

Коментари

Задължително поле