Путин: Кризата във Венецуела е резултат от груба външна намеса

Москва счита признаването на председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за законен държавен глава за нарушение на всички норми на международното право, пише "Известия". В телефонен разговор, руският лидер Владимир Путин изрази подкрепа на сегашния президент Николас Мадуро и отбеляза, че изострянето на вътрешнополитическата криза във Венецуела е резултат от „груба външна намеса“.

„Никой няма право да отстранява с незаконни методи държавния глава, който наскоро спечели изборите“, написа руският премиер Дмитрий Медведев в свое Twitter съобщение.

Говорителят на президента Дмитрий Песков от своя страна отбеляза, че действителната двувластие във Венецуела е „опит за узурпиране на върховната власт“. Руските дипломати също говориха много за нарушаването на нормите на международното право.

Един от първите, които реагираха, беше говорителката на външното министерство Мария Захарова. "Примерът на Венецуела демонстрира добре, как прогресивната западна общност в действителност се отнася към международното право, суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на държавите, като ръчно сменя властта там“, пише тя във Facebook.

Руското външно министерство излезе с официално изявление във връзка със събитията в латиноамериканската страна, което нарече намесата на САЩ във венецуелските дела демонстрация на „тотално незачитане на нормите и принципите на международното право“ и „опит да се играе ролята на самозван господар на съдбата на други народи“.

Солидарност с Николас Мадуро изразиха Турция, Китай, Куба, Мексико, Иран и Боливия.

Междувременно, много страни последваха Съединените щати, които заявиха, че сега смятат за легитимен лидер на Венецуела председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо. 35-годишният опозиционер се обяви за временен президент, в разгара на мащабни антиправителствени демонстрации. И въпреки че протестните митинги не доведоха до падането на режима, някои страни вече са решили, че дните на Мадуро са преброени. Канада, 11 страни от Латинска Америка и почти целият Европейски съюз го признаха за легитимен лидер на Венецуела.

Влошаването на ситуацията във Венецуела рязко повдигна въпроса за бъдещите перспективи на руския бизнес в тази страна. Москва е основен инвеститор в енергийния сектор на Венецуела, като осъществява съвместни проекти в областта на добива на петрол. В страната има няколко предприятия, създадени с участието на руски компании. Каракас също се смята за един от водещите вносители на руски оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка