Срещу кмета на Стражица се води разследване и в Специализираната прокуратура

Меркел: Стрелецът от Ханау е воден от расизъм и крайнодесен екстремизъм

Ето как е изглеждала Мишел Обама на бала си (СНИМКА)

Две муфлончета се родиха във варненския зоопарк

Анкара: Гърция трябва да сподели ресурсите в Източното Средиземноморие

Двама души загинаха, след като влак дерайлира в Австралия

Община Сухиндол се включва в социална програма за набиране на домашни помощници

Гешев: Проверката на приватизацията не е пиар акция, ясно е, че тя беше бандитска и криминална

ЕРП Север инвестира 30 млн .лв. в електроразпределителната мрежа на Варненска област

Вижте сватбата на Джъстин Бийбър и Хейли отблизо (ВИДЕО)

Каракачанов разреши полет над територията на България на руски самолет със зенитни ракети за Сърбия

Путин обеща помощ за САЩ в борбата с тероризма

Караянчева изпрати съболезнователен адрес до председателя на Бундестага

Притокът в язовир „Студена“ надхвърли 1000 литра в секунда

Получаваме 20 млн. лв. за въздушни линейки

Путин: Кризата във Венецуела е резултат от груба външна намеса

Москва счита признаването на председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за законен държавен глава за нарушение на всички норми на международното право, пише „Известия“. В телефонен разговор, руският лидер Владимир Путин изрази подкрепа на сегашния президент Николас Мадуро и отбеляза, че изострянето на вътрешнополитическата криза във Венецуела е резултат от „груба външна намеса“.

„Никой няма право да отстранява с незаконни методи държавния глава, който наскоро спечели изборите“, написа руският премиер Дмитрий Медведев в свое Twitter съобщение.

Говорителят на президента Дмитрий Песков от своя страна отбеляза, че действителната двувластие във Венецуела е „опит за узурпиране на върховната власт“. Руските дипломати също говориха много за нарушаването на нормите на международното право.
Един от първите, които реагираха, беше говорителката на външното министерство Мария Захарова. „Примерът на Венецуела демонстрира добре, как прогресивната западна общност в действителност се отнася към международното право, суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на държавите, като ръчно сменя властта там“, пише тя във Facebook.

Руското външно министерство излезе с официално изявление във връзка със събитията в латиноамериканската страна, което нарече намесата на САЩ във венецуелските дела демонстрация на „тотално незачитане на нормите и принципите на международното право“ и „опит да се играе ролята на самозван господар на съдбата на други народи“.

Солидарност с Николас Мадуро изразиха Турция, Китай, Куба, Мексико, Иран и Боливия.

Междувременно, много страни последваха Съединените щати, които заявиха, че сега смятат за легитимен лидер на Венецуела председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо. 35-годишният опозиционер се обяви за временен президент, в разгара на мащабни антиправителствени демонстрации. И въпреки че протестните митинги не доведоха до падането на режима, някои страни вече са решили, че дните на Мадуро са преброени. Канада, 11 страни от Латинска Америка и почти целият Европейски съюз го признаха за легитимен лидер на Венецуела.

Влошаването на ситуацията във Венецуела рязко повдигна въпроса за бъдещите перспективи на руския бизнес в тази страна. Москва е основен инвеститор в енергийния сектор на Венецуела, като осъществява съвместни проекти в областта на добива на петрол. В страната има няколко предприятия, създадени с участието на руски компании. Каракас също се смята за един от водещите вносители на руски оръжия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (26)

  1. Абе в България да спазваха поне 10% от законите така както се спазват в Русия, сега нямаше да ги има на власт крадливите шопари и свинефермата им герб.

   1. Ти на кой свят живееш? Всички обвинения в корупция срещу ГЕРБ: източване на фондове , олигарси приятели на вожда с тлъсти държавни поръчки на завишени цени, шуробаджанащина, патриотизъм като прикритие за източване на държавата и т. н. ги има в Русия в повече и то не 10%, а в пъти повече. Може да се каже, че в това отношение ГЕРБ следва путиновия модел.

    1. Идиот слабоемен, в бананова холандия например, има още по малко дела, защото заподозрените в корупция ги правят министри са борят корупцията у нас… като леерс.

     1. Хохохо, изритаха мангала от Европа като к-р-а-с-т-а-в-а жаба и той сега си отмъщава.

     2. Чепките ти в.о.н.я.т за Европа. Стой си у русията и си пий одеколоните.

  2. Просто ПОБАРАХА джудженцето капутчо НА СЛАБОТО МУ МЯСТО – ПАРИТЕ!!!
   КОЛКОТО и да „изкара“ от продажбата на това което изкОпа – ПИЗДОСТАН ЩЕ ХАРЧИ ПОВЕЧЕ, защото ДЖУДЖЕНЦЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЧУВСТВА ИМПЕРАТОР!!!
   Ето – САЩ излизат от Сирия. И? ДЖУДЖИ ще „възстанови“ Сирия? С пиздостанские деревянние? Путю ще ХАРЧИ ПАРИ ЗА ДА ОСТАВА АСАД на власт защото ХА АСАДЧО ГО НЯМА, ХА НЯМА И ПИЗДОСТАНСКИТЕ БАЗИ в средиземное море! А сирийският народец ще тъне в мизерия и в палатки 2, максимум 3 години И ПАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА РЕПЕ АСАДИСТИТЕ!!! От глад и мизерия и най-вече от НЕСПРАВЕДЛИВОСТ!!!
   Ето защо се ЗНАЕ ОТНАПРЕД – МИРЪТ В СИРИЯ МИНАВА ПРЕЗ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА АСАД!!! Но сега се стигна до положението, че СЛЕД АСАД ПИЗДОСТАН ЩЕ ЗАГУБИ ВСИЧКО В СИРИЯ! Под „всичко“ разбирай не по-малко от 200 милиарда долара!!!
   И сега се връщаме на мЪдурчо. И ситуацията е СЪЩАТА!!! ДЖУДЖЕНЦЕТО ЩЕ ХАРЧИ ЕДНИ ПАРИ за да може мЪдурчо да остане на власт!!!
   Ето и какво мислят самите ПИЗДОСТАНЦИ по този въпрос:
   „Аналитик полагает, что сценарий с победой оппозиции и сменой власти в латиноамериканской стране мог бы принести выгоду России: это дает шанс частично вернуть долги. «Я считаю, что если власть не сменится в ближайший год, то Россия потеряет все стопроцентно, – отмечает аналтик. – Если власть в ближайший год сменится, то есть шанс получить хотя бы часть обратно и есть мифический шанс получить обратно почти все. Наверное, это будет зависеть от того, какие Россия будет формировать отношения с новой властью». Впрочем, проблемой, по мнению эксперта, остается то, что сделки РФ и Венесуэлы имеют коррупционный ореол. Экономист добавляет: «В Венесуэлу мы вряд ли решимся отправить войска, потому что тогда мы перейдем дорогу китайцам и американцам, а мы справедливо боимся это делать. Но попытка скандалить, ссориться и поддерживать умирающую власть приведет к тому, что мы будем нелюбимыми гостями, а нелюбимым гостям денег не возвращают!“
   БЕЗ КОМЕНТАР, както се казва!

   1. Никой не обича да губи… освен слабоумното гербаджийско евроатлангическо говедо, което даже се гордее с това. Справка – боко.
    Факт.

    1. Тъп и нагъл руски трол, дори и фашисткото джудже Путин – и той не обича да губи. Пий си антифриза и не пиши тъпотии.

     1. Нали това казах бе, идиот неадекватен! Само слабоумното гербаджийско говедо като теб и вожда се кефи като губи…

 1. Прав е Путин. Краварите искат да вземат нефта и газа на Венесуела, те нямат друга цел. А Венесуела национализира нефта и газа по времето на Чавес и от тогава краварите си хапят задните части от яд. Некой се самообяви за президент, а краварите го признаха на мига. Ми то и в България е диктатура, ако аз се самообявя за министър председател, дали краварите ще ме признаят и припознаят на мига?

  1. велемирчоооо, тъпичък и простичък, че чак глъмничък,
   венецуела НИКОГА НЕ Е ДОБИВАЛА НЕФТ, който може да се ползва!!!
   Това, което венецуела „добива“ е ПОЛУТЕЧЕН МАЗУТ!!!
   За да може венецуелският нефт да се ТРАНСПОРТИРА ПО ТРЪБОПРОВОДИ СЕ НАЛАГА ДА БЪДЕ СМЕСВАН С ЛЕК (обикновено Хамерикански) НЕФТ, за да се получи НЯКАКВА ТЕЧНА СМЕС!!!
   П О Н И М А Е Ш ь ???
   Ето затова, когато ОПЕК „взе решение“ ДА НАМАЛИ ДОБИВА НА ПЕТРОЛ с 1.3 МИЛИОНА БАРЕЛА ДНЕВНО – това решение бе съпроводено с АМЕРИКАНСКОТО ЕМБАРГО за венецуела! Просто (х)АМЕРИКА СПРЯ ДА ИЗНАСЯ ЛЕК НЕФТ ЗА венецуела и мадурчо НАМАЛИ ДОБИВА от 3.4 милиона барела дневно на 1.5 милиона барела дневно!!!
   Но ПИЗДОСТАН го отчете като СВОЙ ПИЗДОСТАНСКИ ПРИНОС в намаляването на добивите в ОПЕК+ !!!
   Ето така – на гърба на венецуела (без ПИЗДОСТАН или САУДИТСКА АРАБИЯ да намалят добивите си с по-малко от 300 хиляди барела дневно) се отчете СВЕТОВНО НАМАЛЕНИЕ на добивите с 1.7 милиона барела дневно!!!
   Какво ще става от тук нататък?
   Ако остане мъдурчо на власт – САЩ ще въведат САНКЦИИ КЪМ ВСИЧКИ КОМПАНИИ, ДОСТАВЯЩИ ЛЕК ПЕТРОЛ ЗА венецуела и по този начин мЪдурчо ще „добива“ само около 300 хиляди барела дневно!!!
   Ако мЪдурчо ИЗБЯГА В МАСКВА – тогава САЩ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ САМО ЗА 2 ГОДИНИ НОРМАЛНИЯ ДОБИВ до 3.4 МИЛИОНА БАРЕЛА ДНЕВНО!!!
   Ха сега ти, путколюбецо ми кажи КОЛКО ЩЕ МУ СТРУВА НА КАПУТЯ ДА КАРА ПИЗДОСТАНСКИ НЕФТ във венецуела с ПИЗДОСТАНСКИ ТАНКЕРИ, там да го смесва с венецуелския и ОТНОВО ДА ГО ВРЪЩА В ПИЗДОСТАН за да го продава на Китай или европа???
   Отговорът е ПОНЕ 60-70 МИЛИАРДА ГОДИШНО!!!
   Желая ти успех и на теб и на джудженцето капутчо в ПОБЕДАТА НА НОВАТА ПУТСКА ИКОНОМИКА В СВЕТОВЕН МАЩАБ!!! И не забравяй 2024 година!!! Годината в която джудженцето, вече на НАД 70 годишна възраст, ЩЕ НАПУСНЕ ПОЛИТИКАТА!!! (Няма значение причините – ВИЖ Сталин, как пикаеха приживе ВЪРХУ НЕГО!!! Все още жив и виждащ и помнещ, но беспомощно умиращ, заобиколен от ВДИГАЩИ ТОСТОВЕ ЗА НЕГОВАТА СМЪРТ!!! Виж и Брежнев как умираше, заобиколен от ПАЗАРЯЩИ СЕ СТАРЧОЦИ, КОЙ ДА СЕДНЕ НА СТОЛА МУ!!!) А след него НЯКОЙ В ПИЗДОСТАН ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА путковите дългове!!!

   1. Глупак то затова Роснефть е вложил там 5милиарда а

   2. Браво на путшн, че си пази интереса, а не е отрепка кат гор6ачов, елцин и гер6аджийските ибрици…

 2. А ЗАШО КРИЗАТА ДА НЕ Е В РЕЗУЛТАТ НА Р-У-С-К-А-Т-А НАМЕСА и дрънкането на фашистки оръжия около Каракас през декември?

  1. Хубаво е когато слабоумните олихофрени като фоба получават кризи, па ако щи и психични.

 3. Русия е вложила години усилия и милиарди долари за превръщането на Венецуела в един от най-близките й съюзници в Западното полукълбо. В четвъртък Москва бе разтърсена от перспективата инвестициите й да се превърнат в дим.
  Дмитрий Розентал, учен в Института за Латинска Америка на Руската академия на науките, заяви, че допълнителната нестабилност може да увеличи риска Русия да загуби обща инвестиция във венецуелската икономика, която той оценява на близо 25 млрд. долара.
  В замяна на заеми и спасителни планове, Русия вече притежава значителни части от поне пет петролни полета във Венецуела, която държи най-големите резерви в света, заедно с 30-годишната бъдеща продукция от две карибски находища на природен газ.
  Два руски бомбардировача Ту-160 за дълъг полет и с потенциал за пренасяне на ядрено оръжие се приземиха извън Каракас през декември. Този символ е от значение, защото възходът на Русия, която утвърждаваща глобалните си интереси, е важна част от марката на Путин у дома.
  Революцията във Венецуела означава, че милиарди долари „от нашите пари, които бяха инвестирани там, ще изчезнат”, обяви активистът на опозицията Алексей Навални в Туитър. След няколко месеца, добави Навални, Мадуро със сигурност ще има вила в затворените квартали на квартал Рубльовка, предпочитан от управляващия руски елит.

  1. Браво на путин, че защитава интересите на русия, а не и ибрик като бойко борисов!

   1. Тъпо руско фашистко говедо, Хитлер също защитаваше интересите на Германия. Путин не е нищо повече от световен агресор и империалист и с тези действия надмина Хитлер.

    1. Ти кажи за и6риците шизи… като бойко борисов например.

 4. Да бе! И банкрутиралата икономика на държавата с най-големите запаси на нефт в света и тя ли е „груба външна намеса“? Нищо чудно , че Путин ги точи тия дежурни лафове. И той закопа икономиката на богата на нефт държава.

 5. Недостик, корупция, криза, протести, стотици арестувани от Мадуро. Венецуела ще стане следващата Сирия.

  1. Ц. Няма да стане сирия, защото в сирия умните хора са на страната на асад… и ке бжреха срещу внесените ислямистки подлоги на нато…

 6. Путин е изпратил в Каракас частни охранители (руски убийци) да охраняват марионетката му Мадуро. (Ройтерс!)

  1. Лошо. Сигурно се е поучил от американската грижа за порошенко.
   Пп. Тия грижи имат дълга история де…

 7. Тъп и нагъл антируски трол.Ей-малоумнико-ти си болен на тема „омраза към всичко руско“!Още щом съзрях заглавието си казах,че няма как русофоба о.л.и.г.о.ф.р.е.н.с.к.и да не пусно поредната си отрова към матюшката!Да го духаш-як кагебейски к.у.р.е.ц!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.