Путин: САЩ засилват риска от ядрена война (обзор)

Разкритикува липсата на уважение към избирателите на Тръмп

Вини Киев, Лондон и Източна Европа в русофобия

Голямата пресконференция на Владимир Путин тази година продължи 3 часа и 45 минути - далеч по-малко от 2008 г., когато отговори на 106 въпроса в продължение рекордните 4 часа и 40 минути.

Рискът от ядрен конфликт, който може да заличи човешката цивилизация и дори цялата планета, за съжаление се подценява, заяви руският президент Владимир Путин, който подчерта, че опасността идва от американското напускане на ракетен договор с Москва. Коментарът му бе един от акцентите в традиционната годишна пресконференция на държавния глава.

В отговор как ще успокои хората, които се боят от ядрена война, Путин заяви, че се наблюдава разпад на международната система за сдържане на въоръженията. “Ето САЩ излизат от договора за съкращаване на ракетите със среден обсег. А ако тези ракети отидат в Европа? Трябва някак да отговорим, за да гарантираме своята сигурност, а нека (американците – б.р.) да не пищят после”, каза руският лидер.

Путин допълни, че не знае, дали ще се срещне скоро с американския си колега Доналд Тръмп, но е важно за Москва и Вашингтон да нормализират отношенията си. А по повод твърденията за намеса в US вота, на който Тръмп бе избран за президент, Путин заяви: “Тръмп спечели, това е очевиден факт. Те обаче не искат да признаят тази победа. Това е липса на уважение към избирателите”. Той направи и паралел между президентските избори в САЩ и референдума за Брекзит във Великобритания. Според него “никой не иска да изпълни” волята на британските избиратели, които гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

“Инцидентът в Черно море бе провокация, с която Петро Порошенко вдигна рейтинга си за сметка на интересите на Украйна”, отсече Путин в коментар за случая от края на ноември, когато руските сили задържаха три украински военни кораба заедно с екипажите им, опитали да преминат през Керченския проток край Крим. “Докато на власт в Киев са русофоби, нормализиране на отношенията няма да има”, подчерта той.

Като русофобия Путин определи и случая с двойния агент Сергей Скрипал. “Няма какво да се коментира - Скрипал е жив, а шумотевицата и санкциите продължават”, посочи руският президент и изтъкна западната политика на двойни стандарти по повод убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

В Източна Европа процъфтява русофобията, за да може въз основа на исторически страхове да си осигурят благополучие. Това е експлоатация на фобии от миналото”, подчерта Путин.

Стопанинът на Кремъл:

Някой ден ще трябва пак да се оженя

По традиция на годишната пресконференция на руския президент не липсваха и лични въпроси. Владимир Путин бе попитан дали планира отново да се ожени. “Като порядъчен човек някой ден ще трябва пак да го направя”, отговори стопанинът на Кремъл.

На въпрос как е със здравето, отвърна с думите “Не се надявайте” (в смисъл да го повали болест). “Спортувам, грижа се за здравето си, към днешния ден всичко ми е наред”, допълни Путин.

“Всички мои готвачи са сътрудници на Федералната служба за охрана, военни, с различни чинове. Нямам други готвачи” - това уточнение президентът направи в отговор на въпрос за частната военна компания “Вагнер”, свързвана с бизнесмена Евгений Пригожин, известен като бившия готвач на Путин.

Президентът разкри и какво си пожелава в новогодишната нощ: “Моето желание е просто - всичките ми желания да се сбъдват”.

На коментар на западен журналист, че Русия е смятана за заплаха, а Путин е подозиран, че иска да управлява целия свят, президентът отвърна шеговито: “Ама разбира се”. След което сериозно допълни: “Знаем къде се намира щабът, който се опитва да управлява света, и не е в Москва”.

Коментари

Задължително поле