Пхенян може би подготвя нов ракетен тест в навечерието на съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея

Градусът на напрежението на Корейския полуостров може отново да се повиши – доклади показват, че режимът в Пхенян може би подготвя провеждането на нов ракетен тест в навечерието на съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, предава радио Voice of America.

Според съобщения, разпространени в Южна Корея и Япония, радарни и радиосигнали показват, че режимът на Ким Чен-ун подготвя ново изпитание.

Във вторник говорителят на южнокорейското външно министерство отказа да потвърди информация за предстоящо изпитание в Северна Корея, но увери, че Сеул следи внимателно ситуацията.

„В тясно сътрудничество с наши съюзници като САЩ и Япония, правителството ни обръща внимание на възможността за допълнителна провокация от страна на Северна Корея“, подчерта говорителят в рамките на брифинг в Сеул.

В периода 4-8 декември военнослужещи от САЩ и Южна Корея ще проведат съвместните учения Vigilant Ace. В тях ще бъдат задействани хиляди военни и над 230 самолета, включително шест изтребителя F-22 Raptor, които за първи път ще бъдат разположени в Южна Корея. Пхенян обикновено осъжда подобни маневри, използвайки войнствен език и остри заплахи.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия