Пшеницата поевтиня с 30%, но не и хлябът

Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но това не доведе до съществена промяна на крайната цена на хляба.

Свалиха цените на торовете в земеделието с над 32%

Пилетата поскъпнаха с 8,4% за година, въпреки поевтиняването на фуражите

Слънчогледът и олиото са по-евтини

Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но въпреки това цената на хляба в магазините остава почти без промяна, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). През първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година е регистриран спад в цените на пшеницата с 30,4%, и на слънчогледа с 20,6%.

Поевтиняването на слънчогледа доведе до понижение на цените на олиото в магазините, което лесно се вижда от потребителите. Но при цената на хляба няма съществена промяна. През месеците март и април от НСИ регистрират леко поевтиняване на хляба. Въпреки това цените на хляба и зърнените храни остават с 1,4% по-високи отколкото през месец април миналата година.

Освен понижение на цените на зърнените култури в рамките на година са поевтинели редица продукти от животновъдството. Например от НСИ отчитат намаление на изкупните цени на млякото от дребен рогат добитък - с 5,5%, и на цените на кокошите яйца от производителите - с 9,9%. Това води до понижение на крайните цени в магазините на някои храни. През април храните от групата на млякото, млечните продукти и яйцата са с 2,7% по-евтини спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ.

Но хлябът продължава е да по-скъп отколкото миналата година по това време, въпреки поевтиняването на пшеницата. Подобни аномалии на пазара има и при телетата и пилетата. През първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата цените на живите животни нарастват със 3,9% в резултат на поскъпването на едрия рогат добитък с 4%, и на бройлерите - с 8,4%. Това стана при положение, че фуражите са поевтинели с 8,1% спрямо миналата година по това време.

Използваните в селското стопанство продукти и услуги за текущо потребление през първото тримесечие на 2024 г. са по-евтини с 6,8% спрямо същия период на миналата година. По конкретно е отчетено повишение в цените на посевния и посадъчния материал - с 6,1%, на тока и горивата - с 1,6%, на продуктите за растителна защита - с 16%, и на ветеринарномедицинските продукти - с 4,9%. Но е отчетено намаление на цените на минералните торове - с 32,2%, които имат съществен дял на разходите на фермерите, както и на фуражите - с 8,1%.

Като цяло цените на производителите в селското стопанство през първото тримесечие на годината се понижават с 20,5% спрямо същия период на миналата година в резултат на спад на цените на растителната продукция с 27,3% и на продукцията от животновъдството с 2,1%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика