Петър Захариев: Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози

Шофьор на ТИР е загинал на място при катастрофа

Обвиняемият за убийството в „Банишора” се разплака в съда

Цветан Цветанов участва в първата у нас градска молитвена закуска в Пловдив

Георги Първанов: Неоходима ни е нова енергийна стратегия

Румяна Арнаудова: Шест лица са с обвинения след вчерашната операция на Спецпрокуратурата

Меркел е решена да се бори докрай за Брекзит със споразумение

Полицаи задържаха участник в телефонна измама в Пазарджик

Брекзит може да доведе повече британски туристи у нас

Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Пълен блокаж на зимния туризъм от 6 години От 2012 г. никой не е искал да изгражда нови ски писти и лифтове

Нито едно искане за промяна на предназначението от горска в урбанизирана територия с цел изграждане на нова ски писта или лифт не е постъпвало в Изпълнителната агенция по горите от август 2012 година до март 2018 година. Това отговориха на запитване на „Труд“ от Министерството на земеделието, храните и горите.

Именно през лятото на 2012-а Народното събрание прие под натиска на „зелените“ промени в Закона за горите (ЗГ). Целта на „еколозите“ тогава е да блокират всякакви инвестиции в зимния туризъм. И данните на МЗХГ потвърждават, че тези абсурдни текстове са постигнали целта си.

От МЗХГ уточняват, че за посочения период е подновен интересът и активирано искане, подадено през 2005 година по реда на стария закон, за промяна на предназначението на имоти за нови ски писти и лифтове. През 2014 година министърът на земеделието и храните се е произнесъл със заповед по това искане, която е одобрила изменението на статута.

От тази промяна в бюджета на ведомството са постъпили 52 550 лева, тоест става дума за минимална инвестиция – писта от 1-2 декара.

„Труд“ попита и Министерството на туризма на колко писти е определило сложността според критериите в Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост, тоест могат да работят и на тях да се карат ски и сноуборд. Отговорът е 56. Тоест България се опитва да развива зимен туризъм с 56 писти.

8-1

Рестриктивните текстове

За пореден път „Труд“ припомня рестриктивните текстове, прокарани от „зелените“. Първият абсурд е в член 54, част който гласи „Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация – за срок до 20 години“.
Тук ключовите словосъчетания са „промяна на предназначението“ и „съществуващи лифтове и влекове“. Този текст е записан целенасочено и тенденциозно, за да се спре модернизацията на пистите и съоръженията в цялата държава, а така и развитието на зимния туризъм.

Който и инвеститор да има план за модернизация на зона за зимни спортове някъде в България, той се сблъсква първо с чл. 54.

Инвеститорът, който или е концесионер, или наемател, или собственик на вече съществуващи въжени линии, не може да направи нищо, без да направи промяна на предназначението на земята. Причината е, че повечето зимни дестинации се намират в горски територии, в които с промените, прокарани от „зелените“ през 2012 година, не може да се изгражда абсолютно нищо.

Ако има инвестиционно намерение за нов лифт, трябва да се промени статутът на земята от горска в урбанизирана – точно това гласи в превод чл. 54. В случай, че инвеститорът е собственик на съществуващи, но остарели и опасни съоръжения, какъвто е примерът с Витоша, той трябва да ги подмени. Но новите лифтове на практика са ново строителство, защото при тяхното поставяне фундаментите им няма как напълно да съвпадат с границите на старите. Така отново се стига до необходимостта от смяна на статута на земята, в която ще са новите фундаменти.

Още нещо – тази земя, когато попада в Природен или Национален парк, както е с много от горските територии, тя не подлежи на приватизация, защото е публична държавна собственост.

У нас има 11 Природни парка и три Национални и всички гори там са публична държавна собственост. Според данните 80% от българската гора (и тази извън парковете), са държавна собственост, 10 процента са общинска, а останалите 10 на сто са частна.

При всички е задължителна промяната на статута им, ако става въпрос за инвестиции. Освен това се прави Подробен устройствен план. За него са необходими екологични оценки, а те са обжалваеми в съда на две инстанции. Именно с това се занимават „зелените“ – подават жалби срещу екооценките на стотици проекти.

На фона на тези капани, инвеститорът трябва да даде милиони, за да смени статут на земя, която след това не е негова и ще ползва само по време на зимния сезон. Ако е извън защитено място, пак трябва да даде огромна сума за задължената промяна на предназначението. И след това да чака жалбите на „еколозите“ и евентуално съдът да реши в негова полза.

Дотук ставаше дума за текстовете за лифтовете, а самото изграждане на ски пистите е регламентирано в чл. 73 от Закона за горите, вкаран от „зелените“. Там положението също е тежко.

В текста е записано, че за нова ски писта, също трябва промяна на предназначението на земята от горска в урбанизирана. (Виж факсимилето). И, когато става дума за Парк, собствеността остава държавна.

Така капанът на „зелените“ работи и до сега – зимният туризъм е блокиран. Това се потвърждава и от данните на Министерството на земеделието, храните, и горите, предоставени на „Труд“. Те показват, че откакто действат промените в ЗГ, писани и вкарани от „еколозите“, няма нито едно искане за промяна на предназначение на горска територия в урбанизирана с цел изграждане на зимна инфраструктура.

 

Хиляди туристи в курорта за празниците

Сняг очаква гостите на Банско за Великден

08-2Въпреки усилията на „зелените“ за саботаж на зимния туризъм, има и места, които функционират и носят приходи на държавата и инвеститора.

„Ски център „Банско“ ще посрещне хиляди туристи за великденските празници. В момента времето е прекрасно за каране на ски. В планината е слънчево и има много сняг – на места над 2 метра. Всички писти са добре обработени и съоръженията работят. Цялата тази седмица има невероятни условия за децата по време на ваканцията“, съобщи концесионерът на ски зоната Юлен АД.

Оттам допълват, че за поредна година има засилен интерес от български, гръцки, македонски и сръбски туристи.

„Направили сме необходимата организация, за да се чувстват комфортно гостите за Великден при използването на ски инфраструктурата, а сезонът в Банско ще бъде закрит на 15 април“, написаха още от фирмата-концесионер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Като развалена латерна Труд повтаря една и съща фалшива мелодия вече 2 години. Втръсна на читателите с лъжливите обвинения и манипулации! Закона си е правилен и точен. Но не изнася на мафиотските схеми за кражба и обир! Съвсем спокойно по този закон може да се прави „осн. ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация“ БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО !!!!!!!!!!!! В пасквила е цитиран точно член 54 от закона , но пишурките не МОГАТ ДА ЧЕТАТ български език. Четат като дявола евангелие.
    Повтарям – БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО !!!!!! – Повтарям – РЕКОНСТРУКЦИЯ, ПОДМЯНА, МОДЕРНИЗАЦИЯ !!!!!! на съществуващи лифтове !!!!!!!!!!!! Така, че съществуващите лифтове във Витоша съвсем спокойно и лесно могат да се ремонтират, подменят и реконструират. Но не това иска олигарха откраднал лиценза. Той не иска да възстанови съществуващите лифтове! Той иска да строи сгради- хотели, заведения, вилички на наши хора. Но за тази незаконна дейност му пречи закона. И платените медии се впрягат като латерни да дрънкат глупости и да заблуждават обикновените хора ! Позор за подлогите !!!

  2. Голям о закучване ееееей! Дано успеят да оправят всичките бакии, за да може да се раздвижат нещата 🙁

  3. После се чудим защо сме на този хал. Сами си спъваме развитието в тая държава, ей. И за съжаление това продължава. Няма оправия.

  4. Поредното доказателство за подлостта на зелените е това. Добре, че ще бъдат коригирани тези неща и предстои да се оправят условията в планините за туризъм.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.