Пълен блокаж на зимния туризъм от 6 години

От 2012 г. никой не е искал да изгражда нови ски писти и лифтове

Нито едно искане за промяна на предназначението от горска в урбанизирана територия с цел изграждане на нова ски писта или лифт не е постъпвало в Изпълнителната агенция по горите от август 2012 година до март 2018 година. Това отговориха на запитване на „Труд“ от Министерството на земеделието, храните и горите.

Именно през лятото на 2012-а Народното събрание прие под натиска на „зелените“ промени в Закона за горите (ЗГ). Целта на „еколозите“ тогава е да блокират всякакви инвестиции в зимния туризъм. И данните на МЗХГ потвърждават, че тези абсурдни текстове са постигнали целта си.

От МЗХГ уточняват, че за посочения период е подновен интересът и активирано искане, подадено през 2005 година по реда на стария закон, за промяна на предназначението на имоти за нови ски писти и лифтове. През 2014 година министърът на земеделието и храните се е произнесъл със заповед по това искане, която е одобрила изменението на статута.

От тази промяна в бюджета на ведомството са постъпили 52 550 лева, тоест става дума за минимална инвестиция – писта от 1-2 декара.

„Труд“ попита и Министерството на туризма на колко писти е определило сложността според критериите в Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост, тоест могат да работят и на тях да се карат ски и сноуборд. Отговорът е 56. Тоест България се опитва да развива зимен туризъм с 56 писти.

8-1

Рестриктивните текстове

За пореден път „Труд“ припомня рестриктивните текстове, прокарани от „зелените“. Първият абсурд е в член 54, част който гласи „Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години“.

Тук ключовите словосъчетания са „промяна на предназначението“ и „съществуващи лифтове и влекове“. Този текст е записан целенасочено и тенденциозно, за да се спре модернизацията на пистите и съоръженията в цялата държава, а така и развитието на зимния туризъм.

Който и инвеститор да има план за модернизация на зона за зимни спортове някъде в България, той се сблъсква първо с чл. 54.

Инвеститорът, който или е концесионер, или наемател, или собственик на вече съществуващи въжени линии, не може да направи нищо, без да направи промяна на предназначението на земята. Причината е, че повечето зимни дестинации се намират в горски територии, в които с промените, прокарани от „зелените“ през 2012 година, не може да се изгражда абсолютно нищо.

Ако има инвестиционно намерение за нов лифт, трябва да се промени статутът на земята от горска в урбанизирана – точно това гласи в превод чл. 54. В случай, че инвеститорът е собственик на съществуващи, но остарели и опасни съоръжения, какъвто е примерът с Витоша, той трябва да ги подмени. Но новите лифтове на практика са ново строителство, защото при тяхното поставяне фундаментите им няма как напълно да съвпадат с границите на старите. Така отново се стига до необходимостта от смяна на статута на земята, в която ще са новите фундаменти.

Още нещо – тази земя, когато попада в Природен или Национален парк, както е с много от горските територии, тя не подлежи на приватизация, защото е публична държавна собственост.

У нас има 11 Природни парка и три Национални и всички гори там са публична държавна собственост. Според данните 80% от българската гора (и тази извън парковете), са държавна собственост, 10 процента са общинска, а останалите 10 на сто са частна.

При всички е задължителна промяната на статута им, ако става въпрос за инвестиции. Освен това се прави Подробен устройствен план. За него са необходими екологични оценки, а те са обжалваеми в съда на две инстанции. Именно с това се занимават „зелените“ - подават жалби срещу екооценките на стотици проекти.

На фона на тези капани, инвеститорът трябва да даде милиони, за да смени статут на земя, която след това не е негова и ще ползва само по време на зимния сезон. Ако е извън защитено място, пак трябва да даде огромна сума за задължената промяна на предназначението. И след това да чака жалбите на „еколозите“ и евентуално съдът да реши в негова полза.

Дотук ставаше дума за текстовете за лифтовете, а самото изграждане на ски пистите е регламентирано в чл. 73 от Закона за горите, вкаран от „зелените“. Там положението също е тежко.

В текста е записано, че за нова ски писта, също трябва промяна на предназначението на земята от горска в урбанизирана. (Виж факсимилето). И, когато става дума за Парк, собствеността остава държавна.

Така капанът на „зелените“ работи и до сега – зимният туризъм е блокиран. Това се потвърждава и от данните на Министерството на земеделието, храните, и горите, предоставени на „Труд“. Те показват, че откакто действат промените в ЗГ, писани и вкарани от „еколозите“, няма нито едно искане за промяна на предназначение на горска територия в урбанизирана с цел изграждане на зимна инфраструктура.

 

Хиляди туристи в курорта за празниците

Сняг очаква гостите на Банско за Великден

08-2Въпреки усилията на „зелените“ за саботаж на зимния туризъм, има и места, които функционират и носят приходи на държавата и инвеститора.

„Ски център „Банско“ ще посрещне хиляди туристи за великденските празници. В момента времето е прекрасно за каране на ски. В планината е слънчево и има много сняг – на места над 2 метра. Всички писти са добре обработени и съоръженията работят. Цялата тази седмица има невероятни условия за децата по време на ваканцията“, съобщи концесионерът на ски зоната Юлен АД.

Оттам допълват, че за поредна година има засилен интерес от български, гръцки, македонски и сръбски туристи.

„Направили сме необходимата организация, за да се чувстват комфортно гостите за Великден при използването на ски инфраструктурата, а сезонът в Банско ще бъде закрит на 15 април“, написаха още от фирмата-концесионер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България