Пълзящият тоталитаризъм на XXI век

Photo by Connor Danylenko from Pexels

Подменят се факти, история, събития и реалности, унищожават се репутации, фабрикуват се лъжовни наративи, а оттам и нова, измамна публичност

Подменят се факти, история, събития и реалности. Унищожават се репутации, фабрикуват се лъжовни наративи, а оттам и нова, измамна публичност.

Цялата тази машинария залива с омраза, заплахи, обиди, клевети и фалшификации всеки и всичко, което не марширува в техния строй. Фактите са без значение. Истината е погребана под езическото капище на новия идеологически монопол. Фанатизмът е обявен за добродетел. Господството за равенство. Лъжата за истина.
Класическият либерализъм беше идеология на свободата и уважението към личността, допринесла през XIX век, за отърсване на Западния свят от феодалните порядки. Прогресивизмът в зародиша си - идея за активна държавна политика за преодоляване на тежки социални несправедливости. Без значение дали човек е споделял или не такива възгледи, те бяха легитимна част от идеологическата палитра на демократичното общество.

Днешните либерали и прогресисти в САЩ, които диктуват „модата“ и сред европейските им следовници, нямат нищо общо със своите предшественици. Под тези етикети днес се подвизава все по-агресивно пълзящият тоталитализъм на XXI век. Живеем във времена, когато този нов тоталитаризъм се опитва да стисне в мъртва хватка демократичния свят. Свободата на словото и на съвестта се намират под най-бруталната атака от времето на Гьобелс насам. Скандалната цензура, наложена от технологичните олигарси, контролиращи Facebook, Twitter и Google, върху разкритията за гигантска корупция на фамилията Байдън, направени от един от най-старите и авторитетни вестници в САЩ - New York Post, са само върхът на айсберга.

Процесите на манипулация са много по-дълбоки. Ето само две илюстрации на перфидната система за подмяна на действителността. Ако напишете ключова дума „Тръмп“ в търсачката google, на първата страница с резултати, до която най-често спират търсенето мнозинството потребители, излизат единствено връзки към публикации от CNN и други прогресистко-либерални медии. Те естествено са негативни към американския президент и неговата политика. Безкритичният потребител, който не познава Америка, естествено остава с впечатление, че това е действителността. Но не е, защото алгоритмите на google са манипулирани, за да показват само това. Вижте измамата: CNN е едва шеста по гледаемост в САЩ, но излиза на първа страница, докато най-гледаната телевизия Fox News не се показва. Показват на челно място левичарския сайт The Hill, но крият центристкия Newsmax, чиято аудитория е няколко пъти по-голяма.

Освен това е създадена цяла мрежа от източници, които взаимно се цитират, позовават и обосновават, създавайки привидност, че представят обективни факти и оценки. Ето пример с две групи организации, за които стана дума на последния дебат между Тръмп и опонента му Байдън. Ако отворите популярната либерална онлайн енциклопедия Wikipedia, в нея ще прочетете следното. Black Lives Matter (BLM) е „политическо и социално движение, което се бори с ненасилствени средства и неподчинение срещу случаите на полицейска бруталност и срещу расово мотивираното насилие срещу черните хора“. За крайно лявата групировка „Антифа“ пък ще научите, че е политическо движение в САЩ, което се бори срещу неонацизма и расизма.

Този наратив се тиражира неотклонно от корпуса на прогресистко-либералните медии от типа на CNN, MSNBC, The New York Times и от дословно преписващите ги леви издания в Европа, като британският Guardian или немският Spiegel. В същото време много от щатите в САЩ са залети от насилие и мародерство, организирани не от друг, а от „Антифа“ и BLM. Палят, бият, унижават невинни граждани, като ги карат да коленичат и да им целуват краката. Нахлуват в университетски кампуси и с побоища и крясъци пречат на публични лекции, които не споделят. През юни BLM дори извърши антиеврейски погром в предградието Феърфакс, близо до Лос Анджелос. Скандират насилствени лозунги, които дехуманизират полицаите, наричайки ги свине, които трябва да се „опържат на бекон“. Но дори и на фона на такива репортажи прогресистко-либералните медии не се отклоняват от наратива, че това са „борци за социална справедливост“, а не екстремисти, насилници и погромаджии.

От друга страна, пак в Wikipedia, ще прочетете, че движението Proud Boys е „крайнодясна, неофашистка мъжка организация, която пропагандира и осъществява насилие“. И още, че са „бели националисти“ и са за „превъзходство на бялата раса“. Като доказателство за тези оценки, се позовават на известната крайнолява и доста противоречива организация Sothern Poverty Law Center, чийто основател, между другото, беше уволнен наскоро за сексуален тормоз и расизъм. Тази структура публикува ежегодно списък с „хейт-групи“, които са източник на език на омразата и насилие. Наред с някои реални екстремистки и неонацистки групи обаче, в този „черен списък“ са включени християнските асоциации и църкви и почти всички консервативни организации и медии.

Но прогресистко-либералните медии рецитират тези абсолютно произволни и очевидно злонамерени политически оценки, като меродавна и обективна инстанция. Истината за Proud Boys е, че техният председател е тъмнокож кубински американец - Енрике Тарио, който еднозначно заявява: отхвърляме бялото превъзходство, расизма, антисемитизма, фашизма, комунизма и всички други -изми, които създават предразсъдъци срещу хората, заради тяхната раса, религия или култура. В организацията има много хора с азиатски, афро-американски и испаноезичен произход. За разлика от системното насилие, което упражняват активисти на „Антифа“ и BLM, единствените насилствени актове, в които е документирано участие на членове на тази организация, са едно сбиване с активисти на „Antifa“, които бяха обградили едно мероприятие на Proud Boys в Ню Йорк, няколко улични спречквания с BLM, и участието им в митинга „Обедини дясното“ в Шарлътсвил, когато се стигна до сблъсъци с леви протестиращи.

Не е нужно човек да споделя възгледите на която и да е от тези организации, за да види фрапантния двоен стандарт, с който са третирани и етикетирани от прогресистко-либералната пропаганда. Това е цинично погазване на свободата на словото и плурализма.

Този пълзящ тоталитаризъм се сблъска с победата на Доналд Тръмп през 2016 г., който застана като стена пред него. Затова изборите в САЩ другата седмица са съдбоносни. Не просто за Америка и за света, а за Свободата.

Коментари

Задължително поле