Първан Симеонов: БСП и ДПС нямат интерес от скорошни избори

БСП и ДПС, макар да имат различни концепции, нямат интерес от бързи избори, защото е напълно възможно при бързи избори ГЕРБ отново да спечели. Това каза политологът Първан Симеонов по БТВ.

„Ако изборите са утре, ГЕРБ може да реализира крехката преднина, ако изборите обаче са вдругиден и ГЕРБ продължава по този начин да консумира ефекта от всичките скандали, които и патриотите му причиняват, тогава може да се окаже, че сме в нова ситуация и ГЕРБ наистина е под БСП. И тогава вече за БСП ще бъде по-удобно”, каза политологът.

По думите му планът, който Бойко Борисов прави, е следният: аз побеждавам в европейските избори, което от днешна гледна точка все пак е по-вероятната опция, побеждавам в европейските избори, ползвайки засилката от всичко това, отивам на местни избори, където е силата ми, побеждавам и там и, или правя предсрочни избори заедно с местните избори, за да ползвам тази засилка, или изкарвам цял мандат".

Според Първан Симеонов Борисов този път ще прави всичко възможно да не се стигне до предсрочни избори по една много проста причина, ако той тръгне да прави предсрочни избори, Радев ще прави служебния кабинет.

"Второ, ако тръгне да прави някакъв втори формат в рамките на този парламент, това може да означава и по-голяма зависимост от ДПС.

С две думи Борисов е малко в задънена улица. Единственото, което може да прави в тази ситуация в момента е просто да търпи и да провежда политиките, които е намислил, нещо, което всяко второ управление в света прави – провежда някакви политики, има яростна опозиция и протести, които са срещу това. Не виждам друг изход пред Борисов в момента”, смята Първан Симеонов.

Политологичният анализ показва, че протест по протест, стачка по стачка, скандал по скандал, на есен и особено през зимата това ще се събере в едно и ще се фокусира срещу управляващите, каза още той.

„Един протест ще свърши, друг ще започне и това ще се подклажда от конюнктурата в страната, която е свързана с ръст за цени или опасения за ръст за цени и от наближаващите европейски и местни избори, така че ще зачестява и говоренето за друг тип избори, а може и да се случат”, смята политологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България