Д-р Невен Енчев, мениджър на болница “Медлайн”: Първата българска болница в Германия ще бъде разкрита в замъка Von Goldenburg

Пловдивската болница “Медлайн” разширява своята дейност и открива филиал в замъка Von Goldenburg. Той се намира в Германия, на 25 км от Магдебург и на 60 км от най-голямото германско летище Берлин-Бранденбург, което се довършва в момента.

Това е първата българска болница, която наши инвеститори разкриват там. Разговаряме с пловдивския предприемач д-р Невен Енчев, здравен мениджър на водещото лечебно заведение, как се стигна до тази идея.

- Д-р Енчев, как се появи идеята филиал на болница „Медлайн” да бъде разкрит в Германия?

- Вие знаете, че съм германски възпитаник, и голяма част от порядките в нашите дружества са повлияни оттам. В Германия научих много неща за правилата и че 90% от успеха на тази държава се дължи на тях. Германия след поредица от исторически екзистенциални загуби от дълги години е лидер в почти всички отрасли на икономиката и в културата.

Освен това от известно време си задавам въпроса: „Защо толкова много български лекари емигрират там?” Има толкова други дестинации, в които медиците са добре платени.

В България с моите съдружници, създадохме прекрасен екип, който успя да се наложи като лидер с всички 25 отделения не само в Пловдив, но и в страната, защото 75% от пациентите ни са от други градове. Привлякохме утвърдени специалисти, които в момента обучават над 40 млади колеги, на които след специализацията ние няма как да осигурим заплащане, съизмеримо с европейското, и голяма част от тях ще заминат в чужбина. Така стигнахме до идеята да направим наша болница в Германия.

- Смятате да повторите успешния модел и там. Убедени ли сте, че той ще се адаптира в онези условия

- Да, при това още по-успешно. Болницата ще започне със същите отделения, с които и в България - за пластична и хирургия при наднормено тегло. От 3 години бариатричната хирургия се развива в Германия приоритетно, защото затлъстяването е прието за заболяване и здравните каси там плащат между 7 и 10 хил. евро за лечението на всеки пациент. В момента в Германия има недостиг на такива специалисти, а болница „Медлайн” беше пионерът, който преди 10 години въведе тези операции в България. Едновременно с това ще разкрием отделения по гастроентерология, ендокринология, коремна хирургия, кардиология и за интензивно лечение - ОАИЛ.

- Но няма ли риск да оголите или да обезкървите болница „Медлайн” тук?

- Нашият имидж е на изряден работодател и, както знаете, всеки получава за труда си своето възнаграждение. Самият факт, че в нашите болници работят над 450 служители, говори красноречиво за нашата лоялност. При нас непрекъснато постъпват молби за работа, а обучението на екипа е непрестанен процес. Създаването на филиал с още 100 болнични легла, което де факто е увеличение на техния брой с 20%, няма да оголи структурата.

- От всичко казано дотук може да се направи извод, че един от основните въпроси е за заплащането. Така ли е?

- За 2015 г. ние сме кредитор на НЗОК с 1,5 млн. лв. Не ни е платено лечението на над 2000 пациенти. Освен това сме изразходвали средства за консумативи, лекарства, апаратура, заплати, осигуровки и въпреки това служителите си получават редовно заплатите.

От старта на здравната реформа през 2000 г. нещата в българското здравеопазване се развиват в една посока - надолу. И единствената стратегия е намаляване на средствата, при положение че разходите с всяка изминала година се увеличават.

- Лимитите притесняват много здравни мениджъри, но не са ли гаранция за правилното изразходване на обществения ресурс за здраве?

- Това е една несправедливост - лимитът не гарантира точното изразходване на обществения ресурс.

Преди година ни задължиха да приемаме пациенти с лични карти - ние купихме електронни четци и спазихме изискването. Оказа се, че това не е достатъчно за подобряване на контрола, и след 12 месеца беше въведен т.нар. пръстов идентификатор. Нашите болници бяха сред първите, които започнаха да го прилагат. Според Министерството на здравеопазването 25 млн. лв. са икономиите от хоспитализациите, от което следва, че пръстовият идентификатор минимизира фиктивните.

Основното правило е, че средствата се получават от онези лечебни заведения, които са най-предпочитани от пациентите. Всички хоспитализации при нас са реални и би трябвало да се заплащат от НЗОК своевременно. Но това не се случва, въпреки че в 20 дни от месеца представители на здравната каса всекидневно извършват проверки. Но и тези очни ставки не са достатъчни, за да бъдат платени парите за лечението им.

Явно една здравна каса не може да поеме цялата тежест на лечението на всички болни у нас. Защо тогава не я сподели със застрахователни дружества, които имат опит в тази дейност, а заболяването да се разглежда като застрахователно събитие? Когато на пазара се появи по-голяма конкуренция на здравни осигурители, тогава ще се появи конкуренция сред болниците за по-качествени услуги и пациентите ще имат право на избор.

Но здравната реформа не зависи от нас и затова решихме да заминем за Германия, където ще работим при установените вече правила. Нашата болница е първият случай, но това е пътят и вероятно сме на прага на нова емигрантска вълна - много здравни предприемачи ще изнесат бизнеса си в чужбина. Тогава български пациенти ще се лекуват в български болници чрез Фонда за лечение в чужбина. Нека се прецени дали е по-целесъобразно.

- Постоянно се говори, че общинските и държавните болници трупат дългове, за да лекуват пациентите си, а вие нямате задължения, защото подбирате пациентите си. Съгласен ли сте с това?

- Ние също имаме задължения, но те не са към доставчици, а към банките, откъдето теглим кредити, за да поддържаме високо ниво на медицинските услуги. Тези задължения обаче погасяваме с доста сериозна лихва. И това е другият ни мотив да изнесем болницата в Германия, защото там лихвата, която ще плащаме, е 3 пъти по-ниска, отколкото тук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве