Първата официална национална надпревара по ендуро ще се проведе в Арбанаси

Събитието ще се проведе на 31 март и 1 април

Велико Търново успя да си извоюва правото да домакинства първия кръг на първия Национален шампионат по Ендуро-мотоциклетизъм. Събитието, което ще се проведе на 31 март и 1 април край архитектурния резерват Арбанаси подготвят старопрестолния мотоклуб „Боляри”, като с подкрепа се включват и състезателите от клуба по състезателен мотоциклетизъм „Сикс спортс”. На практика, то е първи етап от националния BG-X шампионат Hard Enduro, включен в календара на Българска федерация по мотоциклетизъм, благодарение на което лауреатите от надпреварата ще имат право да представят страната ни на състезания зад граница. Това изтъкна председателят на клуб „Сикс спортс” и общински съветник Георги Недев.

„Дълги години ендуро-любителите организираха състезания, които не бяха част от републикански шампионат. Тази година те успяха да се преборят за права към федерацията. До сега това беше огромен проблем, тъй като дълги години България има шампиони по ендуро, но те са лауреати на шампионат, който никъде не фигурира. Имаме един много голям талант – Теодор Кабакчиев от Габрово, той самият срещаше пречки да излезе и да се състезава в други държави, тъй като черно на бяло той никъде не фигурираше като шампион на страната”, информира Недев.

Пистата ще бъде изградена в близост до телевизионната кула. Там ще се проведе и по-атрактивния за зрителите затворен кръг. За публиката са осигурени паркоместа и зона за отдих, а препятствията за състезателите ще бъдат най-различни, разказа председателят на „Сикс спортс”. Класически ендуро-каскади с прескоци на тракторни гуми и камъни, както и ветрила от дървени трупи ще включва съоръжението. 37-те члена на търновския клуб по състезателен мотоциклетизъм все по-сериозно залягат на офроуд състезанията. Сдружението обединява атевисти, ендуристи, кросисти от различни стилове и класове – Expert, Pro, Hobby, като единствената липса, която отчитат е че няма много дами на мотори. Високия интерес към екстремните спортове се дължи донякъде и на пресечения терен, с който се характеризират околностите на Търново.

В деня на търновската надпревара, половината състезатели на „Сикс спортс” ще се изявят на друго състезание в поморийското село Порой. Следващият етап от шампионата ще бъде на 14 и 15 април в Севлиево, там ще се проведе и кръга по мотокрос, но на 5 и 6 май.

„Всички, които искат да почувстват атмосферата, да видят състезателите от близо, да усетят мириса на бензин – нека заповядат на първи април на пистата край Арбанаси”, призова Георги Недев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България