Първият кандидат за Стопанската академия в Свищов подаде документи още в първия ден от старта на кампанията за 2017 г

Първият кандидат-студент в Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов е 28-годишната Ирина Панова от Плевен. Тя подаде документи още в първия ден на кандидатстудентска кампания (КСК) 2017, която стартира на 5-и януари. Ирина ще участва в класирането с конкурсен изпит по „Икономическа география на България”, на който е избрала да се яви през март. Като първа желана специалност е посочила „Застраховане и социално дело” в задочна форма на обучение.

Средното си образование Ирина завършва в ПГ по облекло и текстил в Плевен и в момента работи в шивашка фирма. От известно време обмисля възможността да продължи образованието си и по препоръка на свои приятели избира свищовското висше училище. За придобиване на специалност в областта на икономиката, Ирина се е насочила към застраховането, финансите и маркетинга. При подаване на документите, тя сподели, че е ползвала информация за специалностите в Стопанска академия и от сайта на висшето училище.

За академичната 2017/2018 учебна година, приемът на студенти в СА „Д. А. Ценов” е по 17 перспективни и пазарноориентирани специалности в ОКС „бакалавър”, в направления „Икономика” и „Администрация и управление” (редовно и задочно) по държавна поръчка и в платена форма на обучение.

Възможностите за кандидатстване са: с оценка от държавен зрелостен изпит (включително и този по професионална квалификация), положен в периода 2008-2017 г.; след успешно положен в СА „Д. А. Ценов” кандидатстудентски изпит (еднороден тест от 60 въпроса) по една от дисциплините „Математика”, „Икономика”, „Икономическа география на България” или „Чужд език” (английски, немски, руски или испански език); с пренесена оценка от успешно положен кандидат-студентски изпит в друго висше училище; с оценка от национални и международни олимпиади. Кандидат-студентите могат да подават документи за прием във всички налични форми на обучение и специалности – „Финанси”, „Застраховане и социално дело”, „Макроикономика”, „Счетоводство и контрол”, „Стопански и финансов контрол”, „Бизнес статистика и анализи”, „Маркетинг”, „Управление на проекти”, „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Бизнес информатика”, „Международни икономически отношения”, „Публична администрация”, „Индустриален бизнес и предприемачество”, „Аграрна икономика”, „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма”.

За желаещите да участват с кандидатстудентски изпит, свищовската Алма матер организира всеки месец изпитни сесии. Ежемесечните сесии се провеждат само в СА „Д. А. Ценов” - Свищов, по график от м. януари до м. август включително. Кандидат-студентите могат да положат повече от един конкурсен изпит и да се явят на повече от една изпитна сесия, като в балообразуването участва най-високата получена оценка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини