Първи ден от посещението на премиера Борисов в Южна Корея

Той положи венец пред мемориалната кула на Националното гробище в Сеул

Първи ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея. То е и първото на български министър-председател в страната.

След 12-часов полет с междинно спиране в столицата на Казакстан, Нурсултан, нашата делегация пристигна в Сеул около 22.00 ч. българско време.

Снимки: Цветан Томчев

След официалното посрещане Борисов положи венец пред мемориалната кула на Националното гробище в Сеул. Премиерът изрази почитта си пред паметта на загиналите корейски граждани в движението за национална независимост в Корейската война и във Виетнамската война.

В мемориалния комплекс са погребани останките на 165 000 души. На мемориалната кула са изписани имената на 104 000 войници, чиито тела никога не са били открити. Всяка година на 6 юни в Националното гробище в Сеул се провеждат възпоменателни служби.

Премиерът посети и Центъра за научноизследователска дейност на “Хюндай” в гр. Хуасонг, както и Световната централа по таекуондо.

В Сеул Бойко Борисов ще проведе срещи на най-високо ниво с президента на Република Корея Мун Дже-ин и с премиера Ли Нак-йон. Разговорът на българския министър-председател с корейския му колега ще бъде продължение на срещата им през октомври 2017 година, когато премиерът Ли Нак-йон беше на посещение в България.

Високите технологии, иновациите и развойната дейност ще бъдат сред акцентите, по които в рамките на визитата ще се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната.

Наред с обсъждането на стъпките за развитие на търговско-икономическите връзки между България и Република Корея, настоящата визита дава възможност да бъде обменен и опит по редица теми. Такива примери са - енергетиката, с оглед на позицията на Република Корея на един от големите вносители на втечнен природен газ в света, както и екологията и опазването на околната среда, към които и двете страни се отнасят с голямо внимание.

Визитата на българския премиер е първа по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни и се осъществява в навечерието на 30-тата годишнина от тяхното установяване през 2020 г. в отговор на отправената покана от корейска страна.

Коментари

Задължително поле