Първи сняг в края на ноември

Средните максимални температури ще бъдат между 9 и 14 градуса, а минималните - между 1 и 6

Слънчево, но хладно ще преобладава

32_1_192655Средната температура през ноември в повечето райони на страната ще бъде около нормата, а в тези с повече мъгли (обикновено най-ниските части на релефа), да бъде малко под нея. Във валежно отношение също очакванията са за близки до нормалните месечни количества, като има известна вероятност да бъдат по-малко от обичайното.

Средните максимални температури през ноември ще бъдат между 9 и 14 градуса, а средните минимални - между 1 и 6. Валежните периоди през месеца са между 3 и 5; и от 15 до 18 ноември. По-топлите дни (температура над 16 градуса) са обикновено през първата половина от месеца, а в края на ноември вероятността за температури около нулата се увеличава значително.

След застудяването в края на октомври, ноември ще започне със студено и предимно слънчево време, с условия за краткотрайни сутрешни мъгли. Валежи и захлаждане се очакват от 10 до 13 ноември, когато дневните температури в населените места ще достигат 5-10 градуса, а по високите полета в западните райони ще превали и сняг.

В периода 14 до 24 ноември времето ще бъде слънчево с временни заоблачавания. Утрините ще бъдат хладни, а в котловините и с намалена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа са до 3-5 градуса, а дневните температури ще достигат 11-16 градуса . Нови валежи и чувствително понижение на температурите, с първите валеж от сняг и в населените места, ще има от 25 до 28 ноември.

През ноември късната есен е пълен господар на времето. Преобладават антициклонални синоптични обстановки. При тях обикновено времето през нощта е ясно, а през деня предимно слънчево. В такива дни слънцето грее, но не топли. Тези периоди са известни като “сиромашко (циганско) лято”, което според народната метеорология продължава 40 дни след Димитровден. Характерни са мъглите и ниските облаци, които се образуват най-често в западната част на Дунавската равнина, и котловинните полета на Западна България.

 

Народна метеорология

Слаба зима води до неплодородие

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху природата. В тях е синтезиран многовековният опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение. Народната метеорология за ноември гласи: слаба зима през този месец води до неплодородие. Ако на свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е добро и до първи декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата бива мека, когато е ясно - много студена.

 

Заради промените в термометрите

Преход между есента и зимата

32-2Капризите на времето през ноември напомнят за приближаващата зима и отколкото за отминалото лято. Затова още се счита, че този месец е преходен - между есента и зимата. Валежите, свързани със северозападни нахлувания или с преминаване на средиземноморски циклони могат да бъдат и от сняг, особено през втората половина на месеца. Има години, когато застудяванията са толкова чести, че времето е зимно - с обилни снеговалежи и ниски температури. Понякога има и снежни бури и виелици, които значително затрудняват движението по пътищата и блокират за няколко дни обществения живот в отделни райони на страната.

Най-ниските температури през този месец са между -10 и -15 градуса. Най-студено е било в Трън и Ихтиман - минус 20 градуса, в Гоце Делчев -18, Свищов и Разград -17.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето