Първи трепети: Буквар, морков и пита с мед за първолаците на 15 септември (СНИМКИ)

Снимки: Анита Иванова
Кадър: Pixabay

Несъмнено всеки 15 септември е най-вълнуващ за първолаците. Всичко тук е за първи път – прекрачване на училищния праг, стъпване в класната стая и първи нови приятели...

А стаите за първолаци отдавна не са това, което бяха. Черната дъска е заменена с бяла такава, на която не се пише с тебешир, а с маркер. Настоящите първолаци вече няма как да усетят що е то миризма на тебеширени пръсти...

Те ще се радват на някои нови придобивки, които техните родители не са имали в класните си стаи преди години. 

УНКК

Една такава е модерен диспенсър за вода. С това могат да се похвалят всички първи класове в елитния Национален учебен комплекс по култура или по-познат за всички като Италианския лицей в Горна баня.

Освен това, там всеки един от първолаците има и кутия със своето име и клас, в която да оставя учебните си принадлежности, като не винаги ще носи всичко у дома, за да не тежи прекалено много раницата. 

А още преди да видят всичко това първолаците там бяха посрещнати от изрисувани врати с различни анимационни герои, сред които Мини и Мики Маус и други образи от приказки и филмчета.

Вратите на класните стаи придават настроение

Учениците в Италианския лицей се отличават и с това, че носят униформи с емблемата на НУКК.

Момичета са с бели блузки и карирани полички и елечета, а момчетата с тъмносин костюм или панталон с бяла риза и карирано елече. 

В друго столично училище, в район "Овча Купел", първокласниците получиха освен задължителния буквар, тетрадки и помагала, също така и книжка за началото на новата учебна година, а за петокласниците имаше комплекти. 

Тази учебна година в район "Овча Купел" училищния праг прекрачиха общо 454 първокласника, като средно в училищата в този район има по 4 паралелки с ученици, които сега са в първи клас.

Те бяха посрещнати с цветни класни стаи с много балони и пита с мед. 

На много места в училищата класните ръководители на първолаци се бяха подготвили и на чина бяха поставили малки изненади за всеки един първолак. Децата се зарадваха основно на лакомства, които седяха до буквара.

През тази учебна година има и начални учители, за които това също е ново усещане. Да водят първолаци не е е лесна задача, но пък е интересна и най-вече отговорна.

Един такъв преподавател бе подготвил за учениците си ролева игра с влакче и буквички, като помоли всяко едно дете да остави своята буква в един от вагоните на хартиеното влакче пред дъската.

Старанието му се простираше до там, че дори имаше лист с написан план кое след кое следва по време на първата му среща с неговите ученици в първи клас. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование