Пътен полицай с присъда за документно престъпление и подкуп

Състав на Апелативния съд в Бургас отмени оправдателна присъда на пътен полицай и му наложи наказание за документно престъпление и подкуп.

Подсъдимият Тодор Д. е признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление на 3 ноември 2015 г. на КПП - Босна, община Малко Търново, в качеството си длъжностно лице младши автоконтрольор в група ОП към РУ-Малко Търново при Областна дирекция на МВР-Бургас, в кръга на службата си, съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства.

В акт за установяване на административно нарушение удостоверил, че спреният на същата дата на КПП - Босна за проверка лек автомобил, марка „Опел Кадет“, се управлява от Стоян С., а в действителност зад волана е бил брат му Тодор С., както и че Стоян.С. е управлявал автомобила без да е правоспособен водач и за това, че не носи свидетелство за регистрация на МПС , което не било вярно.

В акт за установяване на административно нарушение удостоверил отново, че спреният за проверка автомобил се управлява от Стоян С., а в действителност е бил управляван от брат му Тодор. С. и че именно Стоян С. е извършил нарушение – като управлявал автомобила без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, което не било вярно, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за отразените в тях обстоятелства пред Началника на РУ-Малко Търново.

Мъжът е признат за виновен и в това, че на същата дата е поискал и приел от Тодор С. дар в размер на 20 лв., за да удостовери неверните обстоятелства в официалните два документа.

Съдът е наложил на подсъдимия общо наказание от една година „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложил за изпитателен срок от три години и е присъединил наказанието „лишаване от права“ в размер на една година.

Присъдата подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.

Коментари

Задължително поле