Пътешественичката Елена Крапчева представи филма си „Подслон  в Тайланд“ - приказка по време на ковид (СНИМКИ)

С много емоции и много вдъхновяващо и зареждащо премина снощи премиерата на пълнометражния документален филм "Подслон в Тайланд: Заседнали в Рая", чийто автор, сценарист, режисьор и продуцент е пътешественичката Елена Крапчева. Въпреки проливния дъжд, стотици нейни приятели и почитатели дойдоха в кино "Люмиер", за да се насладят на романтичната история на Елена и мъжа на живота й Майкъл в Тайланд.

Филмът с продължителност 91 минути разказва една необикновена приказка. Елена, маркетингов консултант от България, и Майкъл, американски авиокосмически инженер, се отправят на планирана ваканция в Югоизточна Азия. Двойката се оказва блокирана в Тайланд, когато страната затваря границите си поради надвисналата пандемия.

Докато повечето туристи напускат Тайланд с последните възможни полети, Елена и Майкъл избират да изчакат на място края на извънредните мерки. Оказват се заседнали в продължение на 18 месеца, през които прекосяват цял Тайланд и се научават да се справят, без да знаят езика или местните обичаи.

Постепенно двойката се потапя в тайландския начин на мислене и по-бавния ритъм на живот. По време на това неочаквано приключение те научават нови неща за себе си, няколко мечти на Елена се сбъдват и животът им се променя завинаги от преживяното.

„Не бях тръгнала към Тайланд да правя филм, идеята се роди след като се върнахме - каза Елена пред „Труд“. - Майк и аз бяхме планирали пътуване в югоизточна Азия, щяхме да посетим Тайланд, Сингапур, Индонезия и Малайзия, като крайната ни цел беше остров Бали.

Бяхме наели малка къща в оризови полета и бяхме решили да си организираме „творческа ваканция“. За един месец щяхме да работим по креативни проекти на много вдъхновяващо място - остров Бали. Оказа се, обаче, че няма да стигнем до Бали.

Когато пандемията се появи, много от страните в Азия затвориха границите си. А ние останахме блокирани в опразнения от туристи Тайланд. Когато се върнахме, се оказах с над 50 000 видеа и снимки. Ситуацията беше много стресираща в началото, но се оказа невероятен късмет да сме в Тайланд по време на пандемията.

Обиколихме на свобода цялата страна на бавни темпове и без туристическите тълпи. Беше едно от най-неочакваните и зашеметяващи пътувания в живота ми. Създадох този филм, за да споделя това наше преживяване.“

„Самият филм е правен с много скромни средства - каза още тя. - Със заснетите кадри и история се надявам да отведа зрителите до най-интересните места, които посетихме и да им разкажа за живота в „страната на усмивките“.

С този филм искам и да благодаря на хората в Тайланд за тяхното мило гостоприемство и че ни подслониха по време на пандемията. Затова на премиерата входът беше свободен и залата беше отворена за публиката.“

До късно вечерта Елена получаваше възторжени поздравления за филма, като най-честите бяха „вдъхновяващ“ и „зареждащ“. Филмът е в две версии - българска и английска, като неговият път към международни кино фестивали и големия екран тръгна от София.

Елена Крапчева е от онези щури пътешественици, които не пътуват само за да покрият картата си на света със знаменца от посетени държави. Тя се потопява изцяло в местната култура, а снимките и филмите й на природата и хората са достойни за National Geographic.

От митарстване по света влогърката не успява да обработи огромния си снимков и видео материал, който публикува в YouTube канала си „Около света“ - youtube.com/ОколоСвета

Има и английска версия - „Travel Stories with Eli - youtube.com/TravelStorieswithEli. Докато живее в Ню Йорк, изкарва курс по видео и монтаж, което й позволява да превръща заснетите по време на пътуванията кадри във вдъхновяващи филми. Майкъл, който е и копродуцент на филма, също се учи да снима професионално.

Островите много силно я привличат. Превърнала е във филми със спиращи дъха гледки впечатленията си от хората, флората и фауната на Тайландските, Сейшелски и Фолкландски острови. На път за Антарктида е заснела и уникалните водопади Игуасу в Южна Америка.

Била е и в Ушуая, Аржентина - „на края на света“, в Огнената земя, в ледената пустош, вятърните склонове и ледници на Патагония... Живяла е в Париж, Страсбург, Брисбейн (Австралия), Сингапур, Банкок, Ню Йорк, по островите на Тайланд, Буенос Айрес и във Флорида. В кораба на път за Антарктида среща любовта на живота си - Майкъл Уейлен.

Какво ли не е правила щурата пътешественичка по време на пътуванията си. Къпала е тигри в храм близо до Банкок; скачала е от най-високото (233 м) бънджи в света - кулата в Макао. Има диплома за студент-пилот на самолет от Малайзия; гмуркала се е да търси потопени кораби в океанските дълбини на Борнео; общувала е с древни племена във Филипините...

И всичко това някак не се връзва с образованието („Международни отношения“ в Париж, магистратура по разрешаване на конфликти в Брисбейн, Австралия) и респектиращия й бизнес - финанси и хедж фондове в Сингапур, Тайланд и Флорида, консултант по маркетинг и бизнес развитие в България.

Двамата с Майкъл са решили да останат да живеят в София. „Майк започва да учи български, от София ще тръгваме да опознаваме света“, каза още пътешественичката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино