Пътешествие из Серската долина

В някогашния Демир Хисар е бил гробът на Димчо Дебелянов, преди да намери вечен покой в родната Копривщица

Малешевската планина е гранична между България и Македония, като най-високият й връх е български, Ильов връх, който е над Кресна. В района всички планини до Кулата са гранични с Македония, като част от една планинска верига, която географите наричат Осогово-Беласишка - започва с Осогово, продължава към Огражден и свършва с Беласица.

Пътуваме на юг. Вдясно от пътя е Беласица, 60 процента гръцка, 20 - българска, 20 - македонска, единствената планина, чиито склонове се спускат в три държави, но

хубавите й гори и най-високият връх са български

Ако в гръцката част растителността е предимно с храсталаци, хубавите широколистни гори се намират в българската част. Най високият връх е Радомир, на 2029 м надморска височина, носи името на първородния син на цар Самуил, Радомир, като част от историята на Самуилова България.

По средата тече река Струма, наричана от гърците Стримон, една от най големите реки, която заедно с Марица и Места се вливат в Егейско море. Всички села наоколо носят името Порой. По южните склонове на планината зиме има дебела снежна покривка, като напече слънцето от бързото топене на снеговете, се образуват порои. Най-голямото село се нарича Горни порой. Днес е хубаво гръцко село, с църква от времето на българите, с площад и големи чинари. Ако имате път натам, можете да се отбиете и да пиете едно кафе под чинарите.

Серското поле с главен град Серес е богато и плодородно, защото всеки квадратен метър се напоява от Струма, чрез канали водата се извежда в модерни напоителни системи. Отглеждат се предимно ориз, памук и тютюн. Това е поминъкът тук. Има

маслинови дървета на по 500 години

с дебели дънери, но наоколо преобладават масиви с нови дръвчета, приспособени за по-сурови климатични условия и по-студена зима. Защото маслината не обича нито студа, нито валежите и е закътана в такива топли долини. Най-добрата гръцка маслина е каламан, родината й е Пелопонес. Тя е дребна, но много вкусна. Гърците предпочитат да ядат дребни маслини, подобни на бадем. Килограм зехтин с добро качество е към 3 евро.

[modula id="3023366"]

Маслината е символ на Гърция, в герба на страната има маслиново клонче. Както казват гърците, за тях маслината не е обикновено дърво, от което правят зехтин. Те се отнасят с респект, с любов към това дърво, всяко дръвче се отглежда с любов, затова е най-качествен гръцкият зехтин.

Вляво от пътя е

Сидерокастро, или Демир Хисар

Означава желязна крепост. Допреди сто години населението било хиляда турци и хиляда българи. Сега е изцяло гръцко. Името на града дава една висока скала над 150 м, която завършва с крепост. Тук има две черкви, от двете страни на скалата. Те са български, построени преди 150 години.

Интересното на Сидерокастро е това, че тук се е намирал гробът на нашия поет Димчо Дебелянов, който участвал в Първата световна война на Дойранския фронт. Тук са се били нашите войски с англичани, французи, гърци, сърби. По време на едно нощно дежурство Дебелянов пали цигара, пламъчето привлича вражески куршум, чува се изстрел, който убива поета. Той бива погребан в двора на черквата „Св. Богородица”. През 1938 г. идват негови приятели и роднини от България, преливат костите и препогребват Димчо Дебелянов в родната Копривщица.

Недалече от Серес има два прекрасни манастира с еднакво име – „Св. Йоан Предтеча”. Единият е новопостроен, докато другият, който се намира на 7-8 км от Серес, е автентичен средновековен манастир. Ако искате да се докоснете и почувствате божествена тишина и спокойствие, да се отдадете на мислите и на себе си, мястото е такова, че нищо не нарушава покоя.

Посетете манастира

Понякога монахините не са дружелюбни и се карат, ако видят, че се нарушава покоят, дори само ако откъснеш клонка, се получава скандал. Има магазин, където се продават продукти и предмети, изработени от самите монахини от различни билки - сапуни, мехлеми за кожни раздразнения или главоболие. Има и малък музей със стари дървени преси за зехтин. Манастирът е много хубав, някога е бил български, по-късно минава под властта на гърците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм