Пътните строители с писмо до Стефан Янев, искат оставката на Комитова

Представители на ръководството на Българската браншова камара "Пътища" и собственици на пътностроителни фирми внесоха в Министерския съвет открито писмо до служебния премиер Стефан Янев.

"В това писмо ние ясно показваме несъстоятелността на тезите на госпожа Комитова и основанието ни да искаме нейната оставка", каза председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков пред протестиращите пред Министерския съвет работници от пътностроителните фирми.

"Надяваме се премиерът да вземе мерки, да прояви разум и да възобнови диалога между бранша и правителството. Ще бъдем тук, докато постигнем търсените от нас резултати", обърна се към хората Чайков.

След като писмото бе внесено в МС, Чайков коментира пред журналисти, че в него се оборват една по една "нелепите тези на госпожа Комитова" и се иска среща с премиера за намиране на трайно решение на проблемите в сектора. Към писмото има и правно становище от десет страници от известни български юристи, които ясно доказват юридическото основание за нашите искания, допълни Чайков.

От камарата посочват в писмото, че протестиращите фирми не са толкова, колкото Комитова казва: "В БКК Пътища" членуват 83 дружества, заедно с всички нас протестират и наши подизпълнители, доставчици на материали и механизация, както и Камарата на Строителите в България". 

Те отбелязват, че Комитова е постигнала невиждан резултат за действащ министър на строежите и той е да обедини всички строители срещу себе си. "Във пресконференцията на 8 октомври Комитова представи информация какви аванси са получени от определени фирми за големите инфраструктурни обекти. Услужливо пропусна да спомене, че близо 2/3 от дружествата, които са страна по договорите, нямат нищо общо с цитираните аванси", пише още в отвореното писмо.

Строителите посочват, че действията на Комитова вероятно представляват и състав от Наказателния кодекс - Склоняване на длъжностно лице към неизпълнение на задълженията му. Строителите казват още, че заради отложените планови ремонти за пролетта потърпевши ще бъдат гражданите на страната. "Цената, която ще платят обикновените хора, ще нарасне неимоверно, а привеждането на отсечките в нормално и безопасно състояние ще се отложи с месеци", казват те.

В отговор на въпрос какви срокове са поставени от камарата за решаване на проблема, Чайков каза, че сроковете са в прерогативите на премиера. Ако той иска да вижда тази гледка всеки ден пред Министерския съвет, ние ще продължим, допълни председателят на Камарата.

Той отново повтори, че предложението за разсрочване на дължимото на пътностроителните фирми за срок от две години е неприемливо за фирмите заради инфлационния натиск. След две години от тези пари ще са изчезнали най-малко 20 процента, изтъкна Чайков и допълни, че от Камарата на настояват да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.

Държавата дължи на компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България