Пътни инсталации пазят пешеходците и осигуряват места за велосипеди

В Бургас вече има монтирани пътни инсталации, които пазят пешеходците и едновременно с това са велостоянки. Инсталациите представляват конструкции във формата на автомобил от едната страна, която гледа към пътя и автомобилното движение. Отзад са велостоянките. Конструкциите се намират на метри от пешеходни пътеки, възпрепятствайки паркирането в непосредствена близост до тях, и са в яркожълт цвят, за да заострят вниманието на преминаващите шофьори.
Бургаски младежи са набелязали няколко оживени точки в центъра на града, където е натоварено и има предпоставки за пътно транспортни произшествия. Всички те се намират в близост до пешеходни пътеки. Проектът е реализиран съвместно с транспортните специалисти на кметството.
Целта е инсталациитеда заострят вниманието на водачите на моторни превозни средства, а идеята за монтирането им е на инициативата "Бургас харесва младите" и свързаната с нея Младежка академия за доброТворци. Тя е вдъхновена от датския архитект Ян Геел - едно от водещите имена в градското планиране и създаването на привлекателни, качествени и зелени публични пространства.
Първите инсталации са монтирани на: бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Васил Левски"; ул. "Оборище" и ул. "Генерал Гурко";  ул. "Цар Симеон I" и ул. "Юрий Венелин"; както и на  ул. "Адам Мицкевич".
Ще има още една на ул. „Славянска" - "Св. св. Кирил и Методий", но след приключване на ремонтните дейности в тази част на града, където в момента се обновява подземната ВиК инфраструктура, а после Общината ще изгради ново пътно покритие. 
Така се стимулира и активния начин на живот- чрез употребата на безмоторни превозни средства и се щади околната среда, коментираха експертите.

Коментари

Задължително поле