Пътуваме за 6 лв. до морето с кола на ток

Безплатен паркинг в синя и зелена зона

От София до морето можеш да стигнеш за 6 лв. с малка кола на ток, пресметна Арман Бабикян, организатор на специализирано изложение на електромобили, което беше открито днес в София. Въпреки в пъти по-ниските разходи за предвижване с кола на ток, българинът все още е консервативен към електрическите двигатели, отчитат от бранша. У нас по улиците се движат само 600 изцяло електрически автомобила, има и немалко хибриди. Държавата е дала няколко стимули за покупка на електрически автомобил - те са освободени от заплащането на такса за паркиране в синя и зелена зона, нямат и годишен данък.

Националният доверителен екофонд стимулира държавната администрация и общините да сменят автопарка си с електромобили и хибриди още от 2015 г. “До момента са одобрени 49 проекта, което е твърде малко, а финансирането е до 30 хил. лв. на автомобил”, каза Ирена Пенчева от екофонда.

Основните пречки пред българите са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите. Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

Електромобилите се изравняват с цената на дизеловите след 120 хил. км. пробег, пресметнаха експерти. Но един от минусите на електромобила остава смяната на батерията, която в повечето случаи струва наполовина на цената на цялата кола. Моделите са все още нови и няма данни колко максимално трае животът на една батерия на кола, но до момента е заложен срок до 10 години, колкото най-често е и гаранционният срок от производителя.

В по-големите градове в страната вече може да наемеш електрически автомобил за 40 лв. на ден, като зареждането и паркирането му е безплатно.

Почти всеки автомобилен гигант в света вече има поне един модел електромобил. “Делът на хибридите и електрически автомобили в Европа е под 2%. Но предстои бум на производството като до 2030 г. се очаква 40% от колите да са на ток”, каза Александър Костадинов, търговски и маркетинг директор на Мото – Пфое. На изложението има и предложения за велосипеди и скутери с електрическо зареждане, които могат да развият скорост до 40 км. в час и да изминат до 100 км. с едно зареждане в контакта вкъщи.

 

Иновации

Сглобяваме модели и у нас

В България ще се сглобяват електромобили, обявиха по време на изложението. Един от тях е на китайската компания Cenntro, която със свои партньори от Люксембург и България започва да сглобява мини електрически камиони в “Тракия икономическа зона”. Камионът ще “харчи” по 4 лв. на 100 км и ще има възможност за зареждане в обикновен контакт. Той е предназначен за логистичния бизнес, като китайците ще дадат възможност на бизнеса да наема автопарка, вместо да инвестира голяма сума за покупка. Другият модел, за който 70% от частите, нужни за серийно производство, се правят у нас, е собственост на русенската компания Sin Cars. Градската кола се очаква да започне да се сглобява у нас през 2019 г.

Коментари

Задължително поле