Радан Кънев: Ако РБ предложи правителство, ще гласувам против него в НС

Радан Кънев

Ако Реформаторският блок предложи правителство, неговият съпредседател, какъвто все още е Радан Кънев, ще гласува против него в Народното събрание, подчерта самият той пред "Дарик". „И да се сформира някаква пародия на правителство, то няма да е правителство. България беше въвлечена от Бойко Борисов в политическа криза и от нея с трикове няма да се излезе".

По думите на Кънев при подобно развитие той със сигурност вече няма да бъда не просто съпредседател, но и член на парламентарна група, която предлага трикаджийски кабинет.

 

„В цялата тази въртележка на политически позиции и политически морали, която наблюдаваме, ДСБ е абсолютно стабилна от първия момент и ще остане стабилна до последния. В този парламент няма да подкрепяме никакво управление.

Правителство, родена от тази ситуация, от страховете на ГЕРБ, че няма да спечелят изборите, които самите предизвикват или на някои колеги, че няма да влязат в следващия парламент, такова правителство не може да има силата да променя България. Имаме нужда от сила, енергия, смелост от битка в българската политика. На спасителна лодка морски бой не се води", подчерта Кънев.

Според председателя на ДСБ 100-процентова отговорност на Борисов е и оставката му, и плановете му за ново правителство: „Ако има правителство, ще сме против. Искаме избори в края на март или началото на април".

Ако има предсрочните избори, ДСБ ще се явят или самостоятелно, или като коалиция, каза Радан Кънев. „За мен е важното, че и в двата случая нещата няма да изглеждат различно. И в двата случая в нашите листи водещите места ще имат хора, които са известни с гражданската си позиция, а не с партийната си кариера. Хора, които през годините са доказали независимостта си, които са доказали способността си да казват не на „тримата шишковци", които управляват българската политика".

Думата на 2017 година е градеж, но с въпросителна, заяви Кънев. „Много ми се иска да е година на градеж и за България, и за целия западен свят".

Коментари

Задължително поле